Ben mirat, el resultat de les eleccions de diumenge no està malament. A escala europea, ha guanyat de nou la dreta, però amb un resultat prou just com perquè Juncker i Cia. no s'ho creguin i vagin amb compte. La davallada del PP espanyol és bona per als interessos de Catalunya, perquè la pèrdua de suport popular obligarà els comissaris europeus a ésser més comprensius amb nosaltres. Preocupa l'avanç dels partits ultradretans, molt xenòfobs tots ells, i dels euroescèptics en alguns països. Crec que cal buscar les raons per la seva puixança i per la pèrdua general de confiança dels ciutadans en la classe política "tradicional", en la incapacitat dels seus representants per assumir la responsabilitat pels seus propis actes. En lloc d'explicar les veritables raons del perquè "això sí" i "això altre, no", prenen els seus votants per "tontos" i diuen que la culpa és dels adversaris o dels nivells polítics superiors. I com que cada polític (d'arreu) sobre tot i abans que res està interessat en salvar el seu propi "culet" (i sou públic), ni es plantegen que són ells mateixos els responsables de teixir uns cercles viciosos dels quals després és impossible sortir. L'alcalde/ssa s'excusa amb la "culpa" de l'autonomia, el president autònom amb la de l'estat, i el cap d'aquest amb la d'Europa. I tots s'estranyen que els ciutadans acabin farts i desencisats ...

Un exemple del grau fins el qual els polítics de qualsevol color estan disposats a prostituir les seves "conviccions" a prendre el pèl als ciutadans, és na Magda Casamitjana, exmilitant socialista i exalcaldessa de Roses, que ahir apareixia exultant a la portada d'aquest diari, celebrant la victòria d'un partit (NECat) que sembla haver-la il·luminat just un parell de mesos després que el PSC li va dir, cap a finals de l'any passat, que ja no cobraria com a "assessora" de la Diputació perquè hi havia algú amb més mèrits que ella per gaudir de la bicoca. Doncs en lloc de preguntar-se amb un mínim d'autocrítica per què Roses és un dels pocs municipis de Catalunya amb més de 3.000 votants censats on la "nova" coalició entre ERC i NECat no ha estat capaç de superar CiU, ella es fa la foto brindant amb cava. Igual que na María Dolores de Cospedal, que diumenge al vespre es felicitava per la suposada "victòria" del PP a escala de l'Estat, a pesar de la sagnant pèrdua de més de dos milions i mig de vots (7 eurodiputats).

Amb tot, està clar que més del 56% dels ciutadans de Catalunya han votat per opcions a favor del dret a decidir i només un 31,65% a aquelles que hi estan en contra. Personalment, segueixo pensant que el President Mas mereix millors premis per "menjar-se tots els marrons". Però ningú no ha dit mai que la política havia de ser justa.