El president Mas està disposat a negociar amb en Rajoy la data i les preguntes de la consulta. No sabíem encara com s'interpretarien les respostes que ja ho ens volen canviar. Quan només falten cent quinze dies per la data anunciada i amb les vacances d'estiu pel mig, és temps d'analitzar qualsevol moviment per insignificant que sembli per entendre cap on ens volen portar.

Ho deia el rei sortint fa un any enrere, que son fill estava treballant. Hem vist en aquest temps l'aparició de nous actors en escena. El pare va tenir en Suárez per assentar el model d'Estat que havia dissenyat. El nou Suárez, el del fill, ha aparegut en un moment de descontent per explicar-nos just allò que volíem sentir amb una campanya de publicitat inversa que recorda la que va portar al primer mandat de l'Obama, quan el darrer dia de campanya els opositors el van acusar amb un fort rebombori de fumar d'amagades vuit cigarretes al dia. Les previsions per al partit del nou Suárez el situen amb uns seixanta escons al Congrés, per cent vint del PP i poc més de cent per al PSOE. No hi haurà majories i Podem serà la clau en qualsevol votació. En el cas de la consulta, els vots de Podem i Convergència no farien prou si no es comptés amb la complicitat del PSOE, fet que portaria a una nova negociació de preguntes i dates. En tot cas, la proposta que sortís del Congrés encara hauria de passar per la crosta de cinc mil alts funcionaris de l'Estat que aturen o acceleren tot allò que els passa per les mans.

Per arribar al nou Congrés cal que plegui en Rajoy. Ho pot fer de manera elegant. Ara que s'ha obert temporalment l'aixeta del crèdit i que la contractació de personal ha augmentat per la temporada estival, pot presentar uns números maquillats i demanar a la ciutadania un vot de confiança per afrontar les reformes que encara queden per fer. És el mestre de la retòrica. Se'n sortirà. Ho podria fer abans de les vacances d'agost quan estarem més preocupats per endevinar quina crema solar està de moda aquesta temporada. Hom opina que tot el teatre que hem vist fins ara només ha servit per arribar al punt de partida: Catalunya tindrà un nou estatus dins d'un Estat que abolirà tantes comunitats autònomes com pugui. Ni marxarem ni ens quedarem del tot i uns i altres se'n felicitaran.

Vist així, si mai ens acaben fent cap pregunta, que en tot cas mai no serà vinculant, el text podria ser: Hola macos, encara trobeu que cal que us fem cap pregunta? I en cas afirmatiu, voleu que el proper onze de setembre fem una "V" i una "I" en homenatge al rei Felip?