Després de l'elecció de Pedro Sánchez com a nou secretari general del PSOE, l'actualitat dels pròxims dies estarà presidida per l'esperada ?reu?nió entre el president del Govern, Mariano Rajoy, i el seu homòleg de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. El context en el qual es produeix, no obstant això, no invita a esperar grans resultats, si es busca desbloquejar el conflicte sobiranista a Catalunya. I és que el marge de maniobra dels dos actors és escàs.

D'una banda, Rajoy ha manifestat que "es pot parlar de tot", però que no permetrà la consulta prevista a Catalunya per al 9 de novembre. Per si estigués temptat d'alguna cessió en matèria fiscal, diversos barons regionals han aconseguit que el ministre d'Hisenda posposi la revisió del sistema de finançament autonòmic (tenint en compte que no hi ha més diners a repartir). D'altra banda, ja ha sortit algun manifest (avalat per "sotasignats habituals"), en el sentit que el Govern no pot fer cap concessió al sobiranisme català. En qualsevol cas (i aquí coincideixen amb els promotors d'un altre manifest, el federal), els catalans no poden decidir sobre la sobirania del conjunt, tal com pretenen d'aquí a quatre mesos.

Per la seva banda, Mas (conscient que poc pot aconseguir de la trobada), ha assegurat el seu blindatge de portes endins, en pactar amb els altres partits promotors de la consulta (ERC, ICV i CUP) que qualsevol canvi serà consensuat amb ells. Mentrestant, l'Assemblea Nacional Catalana ha començat els preparatius per a la manifestació del pròxim 11 de setembre, que busca convertir-se en l'acte independentista més gran de la història recent.

Per tant, i llevat de sorpreses, és probable que el país entri en una dinàmica de més conflictivitat a partir de la tardor, en vista que la voluntat negociadora no és la predominant. De moment.