Cada cert temps a la universitat apareix algú que crida "Mori la intel·ligència", i no sempre hi ha un Unamuno que li recordi que allò és el temple del saber, i que una cosa és vèncer i l'altra convèncer. A la de Girona, per exemple, en el proper claustre volen retirar l'Honoris Causa a la jurista Encarna Roca. Ha confessat tenir diners a Andorra? Ha fet servir una targeta opaca per gastar-se morterades en alcohol i massatges? Ha sigut enxampada en pecat nefand al seu despatx amb un estudiant? Res d'això. El seu delicte és ser membre del Tribunal Constitucional que va admetre el recurs contra el 9-N, i ni tan sols discrepar.

Dit clarament: se li vol retirar la distinció per no haver votat el que determinada gent volia que votés, i això és el pitjor pecat que es pot cometre avui a Catalunya. Ja és trist que tota una universitat ignori -o faci veure que ignora- que el TC no s'ha pronunciat encara ni a favor ni en contra de la consulta sinó que ha admès el recurs a tràmit, valorant la forma i sense entrar per res en el fons. És igual. El que havia de fer la magistrada Roca era oblidar tots els seus coneixements, tot el seu prestigi i tota noció de dret, i aparèixer vestida de groc cridant "Sóc catalana i voto en contra perquè em surt de la fava i la llei i el dret no m'importen". Això sí que seria digne de distinció a la UdG.

Encarna Roca continuarà amb el seu prestigi impol·lut, independentment d'un Honoris Causa més o menys. Qui el perd és una universitat que admet debatre això en un claustre. Només debatre-ho, és igual quin sigui el resultat final. Encara que vencin, no convenceran.

Potser la UdG, fidel al mandat d'educar els joves, vol mostrar-los el camí per ser persones ben valorades en aquest país: "Obrar segons els teus coneixements i lliure criteri és d'idiotes, el que has de fer és quedar bé amb qui convé a cada moment". Temple del saber? Unamuno es remou a la tomba, però de riure.