Després dels esdeveniments recents a Catalunya i a Madrid, hi ha algú que es pugui creure que Mariano Rajoy ve a Barcelona el dia 29 per presidir la cloenda d'unes jornades del PP català sobre les bones pràctiques de govern als ajuntaments? No hauria estat més adient organitzar aquestes jornades a Madrid, referides a un estat? Tant l'experiència que tenen aquí, com la que demostren allà, així ho recomanarien. Perquè, en un país democràtic, el conflicte per un procés sobiranista només té una sortida: el diàleg polític. Justament allò que el president del Gobierno s'ha negat absolutament a fer. De què parlarà amb Mas -si hi parla- després dels seus intents per inhabilitar-lo definitivament com a polític? Sempre que la querella segueixi el curs que ell pretén, perquè encara ha de ser acceptada pel TSJC i, després, fer un llarg recorregut per la justícia espanyola.

La suma de bon dirigent polític i majoria absoluta no sempre és un bon govern; però si el polític és dolent, d'aquesta majoria sempre en resulta una política nefasta. Sobretot si, per reblar el clau, polític i política mantenen tics del seu origen ideològic, el franquisme. Rajoy està convertint Mas en un heroi i un màrtir; el farà entrar en la Història, però no pas pels seus encerts sinó pels greus desencerts de Madrid. I això no seria just.

El que volen els catalans és menar el seu futur, que també inclou l'elecció lliure i democràtica dels seus dirigents. Però en les actuals circumstàncies, els lideratges poden sorgir i refermar-se per les espifiades de Rajoy, com a conseqüència de la reacció popular, natural i inevitable, de compensar la víctima i retornar-la convertida en un "trágala".