La tendència a adoptar tota mena de tradicions americanes no sembla que tingui aturador. Ho hem vist aquest passat cap de setmana amb la incorporació al calendari comercial -abans ja hi havia hagut alguns tímids intents- de l'anomenat Black friday, el dia de les compres compulsives i de les ofertes als Estats Units que ha tret el nas als nostres comerços i a unes quantes cadenes comercials, fins i tot amb una difusió superior al Gran Recapte d'aliments, que era el gran esdeveniment solidari del cap de setmana.

Per sort, i després d'una curta passejada per Girona, vaig comprovar que no sembla que la gent s'hagués tornat boja i hagués picat l'ham d'aquest nou intent d'americanitzar els nostres hàbits, més aviat semblava un dia de baixa intensitat que no pas el dia de les grans ofertes. Tot i així, estic convençut que l'any vinent ho tornaran a intentar i que això acabarà com el Halloween, que ja se celebra a moltes escoles del país, arrocant allò tan nostrat de la castanyada.

És evident que estem davant d'una tendència creixent per anar adquirint costums i comportaments del gran gegant americà i no seria estrany que en els propers anys també intentessin fer-nos empassar el dia d'Acció de Gràcies, ara que també comencen a proliferar personatges disfressats de Pare Noel en molts establiments comercials. I mentre no surtin defensors dels nostres hàbits i de les nostres tradicions la porta seguirà oberta per anar colant tot allò que res té a veure amb el nostre pòsit cultural, però que sembla que a alguns els fa molta gràcia o esperen treure beneficis amb el consum que aquestes coses porten associat.

Salvat aquest nou intent del Black friday, els galls dindi ja deuen estar tremolant, només de pensar que potser ens el volen començar a introduir per Nadal com a plat estrella, desbancant l'escudella i els canelons. I sincerament, no ?m'imagino la família al voltant d'un d'aquests animalons.