Regidors no adscrits

salvador llorente varela. girona.

Estic convençut que vivim en el país que més lleis tenim i això podria ser un motiu més perquè la justícia sigui tan lenta i tan injusta només per la seva lentitud. Tots els ciutadans estem d'acord que s'han de tenir lleis que serveixin per protegir els més febles i no els poderosos. Hi ha un tema molt actual que és el dels "regidors no adscrits" als ajuntaments (a Girona ja n'hi ha vuit). Com pot ser que es permeti a regidors que abandonen o són expulsats d'un partit, continuar exercint com a regidors si van ser elegits amb llistes tancades. Penso que en aquests casos tant el primer com l'últim candidat, tenen el mateix nombre de vots perquè es vota el partit i no les persones individuals, per tant qualsevol que va a la llista pot fer de regidor i ocupar la plaça d'aquests dissidents o expulsats.

Per a mi el partit socialista de Catalunya continua tenint set regidors a l'Ajuntament de Girona. Gràcies.

Un renovador

Enric Barrull Casals. Girona.

Ell, el Papa Francesc, ja va donar mostres del seu coratge i conviccions. Fa uns dies, en una entrevista al diari argentí La Nación, no va deixar cap dubte sobre l'impuls que donarà a l'Església. Francesc va afirmar que les resistències als canvis que pretén introduir "ara s'evidencien", però que "és molt sa" que "ventilin". En aquesta línia, ha apuntat a la necessitat de remodelar la Cúria vaticana. Un procés, ha dit, "que va a poc a poc", i no estarà llest el 2015. Però va. Reflexions sens dubte d'un nou temps. És el papa Francesc un renovador? Sembla que sí.

Un ésser excepcional

Àngela Ferrer i Mató. girona.

Aquest és el papa Francesc. Ha aconseguit que els Estats Units i Cuba acostessin posicions després de tants anys de bloqueig nord-americà i a més essent dos països que gairebé es donen les mans per la proximitat dels seus territoris. També ha fet de mediador amb el problema dels presos de Guantánamo, una injustícia que ha durat massa anys. Sabem dels seus esforços per apropar idees entre països que no s'entenen, ha sanejat el Vaticà i contínuament intenta arranjar problemes que afecten el nostre món. Sempre a prop dels pobres i desvalguts i el que és més difícil és que és estimat i admirat per tothom, siguin de la tendència política que sigui i professin la religió que professin. És ésser com només apareix molt de tant en quant, una persona bona en tota l'extensió de la paraula. Ara que s'estan descobrint corruptes a tort i a dret que sembla talment que només regna l'avarícia, la cobdícia i fins i tot l'odi entre molts éssers humans, la figura del papa Frances és com un oasi en el desert, només de mirar-lo t'infon una Pau i Serenitat que et retorna l'esperança quan veiem un món tan convuls i amb tanta falta d'amor i sensibilitat.

Potser la seva presència fa que sentim dintre nostre la veritable flama del Nadal i que desitjo a tots els lectors que el passin amb pau i amor i segueixin l'exemple del Papa amb la serenitat i estimació vers tots els nostres germans sobretot els més desvalguts i que la tan ansiada harmonia regni a totes les llars.

Bones festes!

Els efectes de la crisi i la manipulació

Josep M. Loste i Romero. PORTBOU.

Ara i aquí hauríem de procurar no fer massa ostentació i despesa supèrflua en aquestes festes de Nadal i Any Nou. Molta gent, incloses gran part de les classes mitjanes i menestrals, ja no poden seguir. Ens cal un pla de xoc per fer front a una situació d'emergència social molt excepcional que, massa vegades, s'intenta amagar amb una retòrica manipuladora, buida de contingut, segons la qual ja hem superat la crisi: això és totalment fals. Els efectes de la crisi econòmica estructural són més greus que fa un any: els desnonaments, la precarietat laboral, les desigualtats, la impunitat dels poderosos i la pobresa severa estan augmentant de forma galopant. Els darrers informes de Càritas són esfereïdors.