El Procés polític que es va iniciar fa tres anys a Catalunya i que ha guiat la política catalana fins a dia d'avui, està encallat a l'espera que les negociacions entre Mas i Junqueras fructifiquin, cosa que sembla difícil però no impossible.

El Procés però, està parat i el temps juga a la contra. Si no es troba una solució que el desencalli en els propers dies, el cicle politic espanyol ens caurà a sobre d'una manera inevitable.

És possible que ja sigui massa tard i que el "cicle polític espanyol" ja s'hagi iniciat fa un temps i ara ens trobem de ple en aquest període. Només es podrà apreciar amb claretat a la propera contesa electoral.

Quina és la importància d'aquest canvi de cicle? Com pot afectar el Procés? Els cicles polítics són determinants en política i el pas del temps ordenat en cicles temporals és el veritable jutge de les comtesses polítiques: creixement, decreixement, estabilització, etc. I en funció d'aquests cicles, unes opcions polítiques o unes altres acaven impossant-se. Són períodes de canvis de majories socials. I això, òbviament acaba tenint traslació política.

De ben segur, aquest canvi de cicle a Espanya cristal·litzarà en les properes eleccions municipals i autonòmiques de maig d'aquest any, però en cas de que es convoquin unes eleccions plebicitàries abans a Catalunya, aquest canvi de cicle també impactarà de ple en la política catalana. Els interrogants són saber-ne el grau i com aquest impacte afectarà el Procés en el qual estem immersos.

Tenim davant nostre l'inici d'un període de canvi a Espanya. En diversos àmbits. Econòmicament, la crisi que es va iniciar el 2007 sembla que s'està deixant enrere i amb el permís de les economies veïnes s'albira un nou cicle econòmic. Socialment, l'impacte de la crisi es deixarà notar encara durant uns anys i el malestar social que la crisi ha generat cristal·litzarà per primera vegada políticament. Políticament, ens trobem de ple en el període de càstig dels partits que han governat al llarg dels darrers anys i en l'aparició d'un nou mapa polític que marcarà la política espanyola al llarg del proper cicle politic, és a dir, deu o dotze anys. Un mapa, que ineludiblement, sera fill de la crisi.

Aquest és l'escenari en el qual ens trobem a dia d'avui i que ens mostren totes les enquestes. Un panorama diferent al de fa tres mesos quan el Procés es trobava en el seu millor moment i el 9N canalitzava totes les esperances.

Sembla clar que el proper pas en aquest Procés és la convocatòria d'eleccions plebicitàries. El principal escull, però, és la irrupció d'aquest nou cicle politic espanyol en el nostre escenari polític. No només perquè pot afectar el Procés sinó que fins i tot, pot frenar-lo. D'aquí -i no només el càlcul partidista- la paralització actual. Els partits partidaris del Procés han de calcular molt bé l'impacte que aquest nou escenari espanyol pot tenir en unes eleccions catalanes anticipades. I aquí ens trobem a dia d'avui, si bé sense gaire temps per perdre perquè l'"escenificació" del nou cicle espanyol és a la cantonada, al proper 24 de maig.

Hi ha molts elements que dificulten la resolució del calendari electoral a Catalunya: la competència entre els dos principals partits sobiranistes, l'interrogant sobre el pes de Podem en unes eleccions al Parlament, la possibilitat que l'economia comenci a créixer amb força, etc. Però és, sobretot, la incertesa de l'escenari sortint la que dificulta la ràpida convocatòria d'eleccions. No hi ha un escenari previsible com hi havia fa uns mesos. El canvi de cicle espanyol, complica més encara el Sudoku català.

La incertesa de l'escenari fa que qualsevol errada es pagui cara i d'aquí la prudència i el tacticisme que veiem darrerament.

Ens els propers dies -aquesta setmana o la vinent- haurem de sortir de dubtes: O hi ha avançament electoral o la legislatura continua.

En el cas que que hi hagi eleccions, en dos mesos sabrem si el Procés s'accelera o es frena. En funció del resultat electoral. I en el cas que no n'hi hagi, ens costarà més veure quins seran els propers passos a seguir i amb quina força el Procés arriba a les eleccions generals d'aquí un any, quan s'intitucionalitzarà el nou cicle politic espanyol. El que està clar és que si no hi ha plebicitàries en el primer trimestre de l'any, l'impacte del nou cicle espanyol es produirà a les properes eleccions municipals deixant uns consistoris totalment diferents als de fa quatre anys.

Uns consistoris municipals que seran un reflex d'un moment polític i històric que els sobrepassarà.