A veure si ho entenc: els manaies que no deixen desfilar dones per "rigor històric", són els mateixos que embadurnen un tio per fer de rei negre? Doncs si Figueres és la capital del surrealisme, demano per a Girona la del cretinisme. Per a tota la ciutat. La Confraria de Jesús Crucificat, vulgo Manaies la primera, per raons òbvies. I la resta de gironins després, per permetre xarlotades sense aixecar la veu.

La retransimissió per TV3 de la cavalcada ha tingut un efecte positiu: el país ha pogut veure sense aixecar-se del sofà que l'autèntica Catalunya profunda, la ciutat on la caspa s'acumula fins arribar a l'alçada dels genolls, és Girona, que no ha canviat gens des que Josep Pla hi va arribar pel barri de Pedret. Continua igual de carrinclona, intolerant i classista, amb una sèrie de famílies i institucions que sota mà són les que dominen totes les activitats.

Seria còmic, si no fos penós, que el "rigor històric" que en el segle XXI veta la participació femenina en una desfilada, permeti marxar legionaris romans amb ulleres, mitjons vermells de llana i cuirasses de llautó, i s'agraeix que facin una excepció a tant rigor històric en el cas del crucificat i es conformin amb un ninot. Seria trist, si no fos ridícul, que per Reis el rigor desapareixi. Fins que un dia un nen cridi "el rei va pintat!" i tothom obri els ulls.

L'Ajuntament, ancorat tot l'any en la Setmana Santa, fa el paper de Ponç Pilats: es renta les mans i "respecta" la decisió dels Manaies de pintar el rei. L'Ajuntament és tan respectuós que oblida que representa tots els gironins i no ens mereixem passar vergonya en cada cavalcada, oblida que té obligació d'impedir discriminacions ni per Reis ni per Setmana Santa i oblida, sobretot, que dóna cada any una generosa subvenció (de tots els gironins) a la confraria, que els retorna a la ciutat discriminant les dones a la primavera i els negres a l'hivern. Els falta organitzar les fires a la tardor i concerts a l'estiu per prohibir-hi l'accés a gais i minusvàlids i així ja no els quedarà col·lectiu al qual vexar.