Treballar més de 48 hores a la setmana està relacionat amb un major consum d'alcohol. En concret, augmenta entre un 11% i un 13% la propensió a fer un consum de risc d'alcohol (definit en els homes com més de 21 begudes a la setmana i en les dones més de 14). Això és el que conclou un estudi publicat abans d'ahir al British Medical Journal per un equip de 44 investigadors de diversos països europeus.

Curiosament (o no tant), 48 hores és el límit que marca la directiva de la Unió Europea. Com en el mateix article es declara, amb el tipus d'estudi que s'ha dut a terme no es pot afirmar directament que treballar massa predisposi a ser un alcohòlic. Cal encara més recerca per demostrar aquesta relació de causa i efecte, però també és cert que amb aquest estudi aquesta hipòtesi pren més força que mai. L'explicació que hi donen els autors és que el consum d'alcohol potser alleuja l'estrès causat per la pressió i les condicions de feina.

Els investigadors van realitzar una anàlisi de 63 estudis transversals que en conjunt van incloure 333.693 individus de 14 països, i una anàlisi de 20 estudis prospectius que van incloure 100.602 individus de nou països. Els autors mostren en l'estudi que en el resultat no hi té cap influència el gènere o l'edat de la persona, ni tampoc la zona geogràfica o el nivell socioeconòmic. Per mi, això és el més sorprenent. Hauria pensat que sí, que la propensió a fer un consum de risc seria diferent segons, per exemple, el nivell socioeconòmic (molt relacionat amb el nivell educatiu). I no.

En certa manera, la llengua anglesa és premonitòria, atès que per parlar d'una persona que treballa molt fan servir el mot "workaholic".