Artur Mas ja s'ha decidit. Ha sabut jugar molt bé les seves cartes i ha deixat KO una ERC que difícilment podrà recuperar el terreny perdut. Els propers vuit mesos poden ser un autèntic calvari per als republicans.

De ben segur que Junqueras és un bon alcalde de poble, un orador de primera fila, però necessita madurar si de debò vol aspirar a presidir la Generalitat. Ha demostrat inexperiència i manca d'estratègia. Des de l'estiu fins avui no n'ha encertat ni una. I una cosa més greu: ha perdut el monopoli de l'etiqueta independentista. Per a més inri, les pubilles de Catalunya -les senyores Forcadell i Muriel- l'han situat en una posició molt afeblida davant d'un crescut Artur Mas.

Vuit mesos de campanya electoral representen una autèntica bestiesa que només tenen un objectiu partidista que no és altre que refer la posició del president i del seu partit, molt castigat per la seva pèssima gestió de govern i pels casos de corrupció.

No cal que Junqueras davant dels seus renegui de l'Oriol Pujol. Difícilment pot tenir credibilitat quan a la comissió d'investigació del Parlament ERC es veu obligada a tapar les vergonyes que afecten el partit del govern i l'entorn de la família Pujol i alguns dels seus consellers.

Des d'ara ERC anirà a remolc. Haurà d'aprovar els pressupostos, després del circ protagonitzat al llarg del mes de desembre. Ara Mas li exigeix que li faci costat en el cas Pujol i com a bons escolanets ja ho han començat a fer. I a més a més els ha demanat que a les municipals governin conjuntament.

La marca ERC, que havia aixecat tanta il.lusió, que es va imposar clarament a les eleccions europees, que va fer una renovació de lideratge impecable... en pocs mesos ha decebut milers dels seus simpatitzants. Però si tot això ja és preocupant, més greu serà per a la seva formació la irrupció de Podem, que li pot costar una desena de diputats. I l'arribada dels de Pablo Iglesias al Parlament aigualirà de valent tot el procés independentista. El negoci de Junqueras pot ser ruïnós en pocs mesos. Fins i tot les seves perspectives de cara a les municipals no són les mateixes que es preveien abans de l'estiu. Entre altres coses, Mas guanya temps i manté la federació per al proper mes de maig.

La gran onada independentista s'ha desinflat aquestes darreres setmanes. El vodevil protagonitzat per Mas i Junqueras ha deixat ben palès que primen els partits davant del país. Difícilment es recuperarà el temps perdut i unes eleccions al setembre poden oferir moltes sorpreses atès que el recorregut del PP amb majoria absoluta haurà acabat o bé viurà els darrers dies. I qui de debò suma independentistes al procés són les declaracions ràncies i casposes dels dirigents conservadors. Les manifestacions de Báñez sobre les pensions, de Cospedal o del mateix Rajoy allunyen cada dia més Catalunya de l'Estat espanyol.

Amb un PSC i un PP del tot perduts a Catalunya, l'oposició l' hauran de liderar els Ciutadans d'Albert Rivera i els de Podem. L'estratègia de Junqueras ha estat tan equivocada que no podrà reeditar ni una coalició de formacions d'esquerra atès que ICV i la CUP es poden veure engolits per la formació de Pablo Iglesias. Vuit mesos més marejant la perdiu i poca cosa més. I el govern català de vacances indefinides, sense prendre decisions i sense posar els fonaments necessaris per afrontar els propers anys. Mentre, TV3 i la Terribas tindran feina per continuar pilotant el camí cap a Itaca i de passada manipular l'opinió pública d'una forma barroera, a l'estil Telemadrid de la millor època d'Esperanza Aguirre.