Una llengua ha de tenir una normativa, que és necessària i que s'ha de conèixer, però, a partir d'aquí, el que cal és conrear-la, valorar-la, jugar-hi i, sobretot, estimar-la. En aquest escrit ens proposem unir literatura i natura tot reproduint textos de grans creadors catalans per a cada un dels mesos de l'any:

Gener: "Jo et miro/ i admiro/ florit ametller,/ que goses/ cobrir-te de roses/ pel mes de gener" (Jacint Verdaguer).

Febrer: "Sap que la soca més s'enfila/ com més endins pot arrelar" (Joan Alcover).

Març: "A voltes,/ una tarda qualsevol,/ la tendresa s'instal·la a les paraules/ i una pluja finíssima/ fa esclatar flors als aiguamolls/ i créixer gespa als rostos" (Miquel Martí i Pol).

Abril: "Sota el teu pas, oh plugeta subtil,/ neix alegria i el món es trasmuda,/ baden les flors llur corol·la gentil,/ flaire del Cel a la terra és vinguda" (Joaquim Ruyra).

Maig: "L'olivera florida és el miracle d'un cel estelat en ple jorn" (Antoni Rovira i Virgili).

Juny: Hi ha camps de civada tan blancs, d'una blancor tan fina i inconsútil, que semblen esponjats per una escuma de somni" (Josep Pla).

Juliol: "Jo somiava a tenir un jardí. Al cap de molts anys necessites veure com s'obren les roses i sentir el cant dels ocells..." (Mercè Rodoreda).

Agost: "Dues coses hi ha/ que el mirar-les juntes/ me fan el cor més gran:/ la verdor dels pins,/ la blavor del mar" (Joan Maragall).

Setembre: "Vinyes verdes vora el mar,/ verdes a punta de dia,/ verd suau de cap al tard.../ Feu-nos sempre companyia,/ vinyes verdes vora el mar!" (Josep Maria de Sagarra).

Octubre: "Fràgils muralles,/ arbres batuts pel vent entre les closes,/ com em recorden/ les reixes de silenci/ entre molts pensaments i la paraula!" (Maria Àngels Anglada).

Novembre: "Fa temps van pagar-me amb un taló sense fons d'un Banc de Boira. Gràcies a no haver-lo pogut cobrar, he gaudit sempre de clarianes" (Pere Calders).

Desembre: "El gran llibre, sempre obert, que cal esforçar-se a llegir és la natura" (Antoni Gaudí).

Benvolgut lector: bon any! I bona lite(na)tura!