En el discurs de presentació dels pressupostos pel 2015, el conseller Mas-Colell, amb la desimboltura que el caracteritza, va admetre que per quadrar els números mancaven uns 2.500 M€ que exigiria al ministre Montoro i el problema quedaria resolt. Bah! Total, si és xavalla! Bé, una bravata més pròpia d'un jugador de pòquer que del responsable econòmic del govern de Catalunya. De fet, si s'analitza l'estructura dels pressupostos per al 2015, hom s'adona que, encara que se sumin els ingressos virtuals que es vol reclamar a Madrid, les despeses continuen essent superiors als ingressos. Aquest dèficit per al 2015 és de 1.738 M€ que, ajustat a les normes del Sistema Europeu de Comptes (SEC), es redueix a 1.440 M€, un -0,7% del PIB previst, el màxim permès per la Llei d'Estabilitat, aprovada pels diputats i senadors de CiU. Es continua, doncs, estirant més el braç que la màniga.

Ara bé, per sortir al pas als qui atribueixen les tribulacions financeres del govern de Catalunya a la gasiveria del govern de Madrid, cal precisar: 1) Que si s'aconseguissin més ingressos no es podrien destinar a augmentar les despeses en sanitat, educació o serveis socials, sinó que s'haurien de destinar a eixugar part del dèficit i/o reduir l'endeutament. 2) Que si la despesa de la Generalitat creix un 4,2% en relació amb el 2014, als ajuntaments no pot superar l'1,3%. És el resultat de les regles del joc de l'austeritat imposada per la troica. Per tant, el sermó que repeteix fins a l'extenuació el conseller d'Economia i Coneixement no és més que xerrameca per despistar. Demostra una falta de voluntat de redistribuir la despesa a favor dels departaments que han sofert més retallades. A la vegada, no es dubta a incrementar les despeses per obrir delegacions a l'exterior o per revitalitzar una fantasmal agència tributària catalana.

De tota manera, el que crida més l'atenció dels pressupostos és la quantitat destinada a pagar interessos i amortitzacions: 8.523 M€ (un 25,23% del pressupost total). Amb tot, és sorprenent que, per pagar aquest deute sigui necessari endeutar-se en 8.054,6 M€. Vol dir que el 94,5% dels nous préstecs serviran per tornar els vells, en una espiral que farà augmentar el deute fins els 67.192 M€, equivalent al 32,7% del PIB, quan la mitjana per al conjunt de les comunitats autònomes s'ha xifrat en el 21,5% del PIB.

Per tot plegat, els comptes de la Generalitat de Catalunya, que s'aprovaran després d'aixecar-se el veto d'ERC, són més aparents que reals. És a dir, formen part de la imatge virtual que envolta el govern d'Artur Mas. La legislatura continua gràcies a l'Oriol Junqueras, que facilita respiració assistida a un malalt mancat d'oxigen.