Segons el director general de Telecomunicacions de la Generalitat, Jordi Puigneró, en el futur el "petroli" seran les dades i, per tant, veu imprescindible invertir per "generar aquesta nova indústria". Puigneró va formular aquesta predicció dimecres passat, en l'acte de lliurament dels premis Digitals e-Tech, impulsats per l'Associació d'Empresaris de Noves Tecnologies de Girona (Aenteg) i Diari de Girona. Una desena d'empreses, institucions, entitats i particulars van veure reconegut el seu treball. En total, s'havien presentat als premis 77 projectes. L'empresari figuerenc Dídac Lee, un dels pioners d'aquest emergent sector a les comarques gironines, va rebre el premi honorífic d'aquest any.

Les anomenades noves tecnologies han transformat les nostres vides en un molt curt espai de temps si ho mirem des d'un context històric. I ens les continuaran transformant amb altres noves tecnologies que avui som incapaços d'imaginar. Per això, necessitem gent emprenedora i amb iniciativa. Les comarques gironines van estar en la primera línia de la revolució industrial que va viure el nostre país a la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Ara, sense deixar de banda la indústria tradicional, el potencial de la qual queda demostrat amb l'elevat volum d'exportacions, també hem d'incentivar a les noves generacions per no quedar despenjats de la revolució tecnològica que marcarà la diferència entre els països avançats i els subdesenvolupats. I tenint molt en compte que no hem d'esperar gaire res de les administracions públiques. No és la seva funció. Totes les grans transformacions de la societat han arribat sempre a través de la iniciativa privada. De persones amb imaginació, amb talent, amb visió de futur. Google, Microsoft, Apple, Facebook, Twitter i tantes marques que dominen l'economia mundial dels últims anys són fruit del talent d'aquesta iniciativa privada. I no només ens hem de fixar en les grans corporacions. També en les petites empreses, com algunes de les que van guanyar els premis e-Tech, o en van ser finalistes. De fet, les comarques gironines sempre han sigut un territori de petites i mitjanes empreses, algunes amb gran prestigi en el seu sector.

A les administracions públiques, en canvi, els correspon regular, impulsar i no posar traves a l'emprenedoria. O també fomentar el model de ciutats intel·ligents com ja es fa a Girona i com Jordi Puigneró també va remarcar en assenyalar la necessitat de "reforçar" les infraestructures de telecomunicacions "més enllà de l'àrea metropolitana de Barcelona" amb l'objectiu de que tot el territori català estigui a l'alçada que requereix el segle XXI.

Dídac Lee, que va començar als 21 anys amb la il·lusió i les idees com a úniques, però fonamentals, divises, és un exemple i un referent d'aquesta iniciativa privada per transformar aquesta societat. Ell i molts altres emprenedors que treballen per millorar la nostra societat. Els premis e-Tech són un reconeixement a una tasca realitzada, però també han de servir d'estímul per seguir prosperant. I aquells que es van quedar amb la condició de finalistes també ho han de veure com un incentiu per arribar a l'excel·lència i ser mereixedors del premi en una pròxima edició.