Encara que sóc més de Le Canard enchaîné, de vegades llegeixo Charlie Hebdo, una mica menys subtil. No hi fa res, també m'agradava més Hermano LoboPor favor que El JuevesMongòlia. L'important és que passi de tot, fins i tot La Razón, Jiménez Losantos i la Santíssima Trinitat. Que als integristes no els agrada la higiene de l'humor ho demostra l'atemptat feixista que va patir El Papus, Barcelona, el 1977: abans-d'ahir en termes d'Història, fins i tot d'Història contemporània. O els tancaments "cautelars" de revistes satíriques per part d'un Franco senil però letal.

No obstant això, hi ha moltes coses que no encaixen. No té sentit haver exclòs el Front Nacional de les manifestacions franceses i haver admès als representants, per exemple, de Turquia (que té unes quantes dotzenes de periodistes a les seves presons) o Israel, que en la seva última carnisseria a Ga?za va matar gairebé tants informa?dors com el narco mexicà (a més de bombardejar la seu d'Efe). Hi ha qui creu, i vol fer-nos creure, que la immigració afavoreix el terror, però els islamistes més sanguina?ris són fills i néts, europeus plens, d'immigrants molt assentats i amb feina, quan n'hi havia. Potser no hagin fet gran cosa per la seva integració laboral, però, potser, tampoc l'Estat els oferia gaire o, almenys, una mica.

D'altra banda, tenim en actiu una extensa nòmina de predicadors extremistes a les nostres mesquites, ja que vam triar el dubtós criteri de permetre que les monarquies petrolieres els nomenin i financin, monarquies a les quals ens agrada referir-nos com a moderades, però que ho són tant com el desig sexual del Marquès de Sade.

En aquest perol es van cuinar tota mena de males bèsties, inclòs Bin Laden. Aquí i al Pakistan, aliat nostre encara no sé en què ni per a què. Ajudaria molt una certa claredat. La república només té una llei i no reconeix furs o excep?cions per motius religiosos, no? Les reserves d'Europa enfront de la ?guerra de l'Iraq es van perdre de seguida en els casos de l'Afganistan, Síria o Líbia i hem estat per a ells com el tèrmit.