Avui, dia 6 de febrer, Mans Unides ens convida a celebrar el dia del dejuni voluntari, en solidaritat amb la gent que passa fam. Són milions les persones que viuen en situació de precarietat, fam o pobresa extrema. I això al Tercer Món i també al Quart Món, entre nosaltres, als barris més pobres de Figueres, Salt, Girona, Ripoll, Puigcerdà Olot o Santa Coloma de Farners.

Segons la FAO, el nostre planeta té 1.400 milions del pobres! Com ha dit el Sr. Frederic Mayor Zaragoza, exdirector de la Uneco, cada dia moren de fam 5000 nois, mentre gastem, també cada dia, 4.000 milions de dòlars en armament! Per això el Papa ha denunciat davant la FAO l'especulació, que és l'origen de la fam.

Mans Unides (una ONG Catòlica) ens urgeix a la solidaritat amb el seu projecte a favor de les persones més necessitades: la millora de la qualitat de vida, la sanitat, l'educació, la promoció de la dona o la lluita contra la mortaldat infantil, quan hi han 20 milions de xiquets en perill de mort per desnutrició severa!

En ple segle XXI, la fam, la sida o la malària i la falta d'aigua o de medicaments, produeixen la mort de milers de persones. Només si som capaços de transformar la realitat, afavorint la convivència i despertant la solidaritat, podrem acabar amb el drama de tantes morts.

Tots hem vist alguna vegada una imatge que ens ha horroritzat: nois o adults buscant aliments als contenidors! I això, aquí mateix, als suburbis de les nostres ciutats. O ancians que no poden arribar a final de mes amb la pensió que cobren, els immigrants, els qui han perdut el treball o bé cobren una misèria o els joves que acaben els estudis i no troben una oportunitat laboral.

Cada any Mans Unides (una organització que s'inspira en l'Evangeli) ens urgeix a la solidaritat davant les grans injustícies que hi ha al nostre món, per tal d'acabar amb la fam i la pobresa. Amb més de 50 anys de vida i milers de socis i de voluntaris, Mans Unides lluita contra la fam finançant projectes de desenvolupament i sensibilitzant a la societat, per acabar amb la mort de tantes persones innocents.

Com ha dit el bisbe Buxarrais (que va renunciar al bisbat de Màlaga i ara atén als presos de Melilla), "vivim en unes estructures injustes i el mal està en acostumar-nos a la injustícia". Per això, Buxarrais animava l'Església a alçar la seva veu en contra de les injustícies, perquè "hi ha silencis que poden ser còmplices del mal". Per això Mans Unides és una veu contra la injustícia. El bisbe Pere Casaldàliga, que viu entre els més pobres del Brasil, va escriure un poema que ben bé podem aplicar als voluntaris de Mans Unides en la seva lluita per un món més just: "Que siguin Senyor, mans unides en la pregària i en el do. Unides a les vostres mans, en les del Pare i en les de l'Esperit, unides a les dels pobres. Mans d'Evangeli, sembradores de vida. Mans d'esperança i de pau. Mans solidàries, que parteixen, reparteixen i comparteixen el pa de tots. Mans obertes, sense fronteres, capaces d'abraçar el món sencer. Mans fidels al Regne, apassionades per la justícia i per l'amor. Mans obertes al Tercer Món, mans que comparteixen allò que reben, en una gratitud multiplicada. Mans unides a les vostres, traspassades a les creus del nostre món. Mans unides a les vostres, ja glorioses per la Pasqua".

Amb Mans Unides i amb la col·laboració de tothom, podem fer realitat el somni de Jesús de Natzaret: un món on tots arribem a ser germans. Un món on desaparegui la misèria, l'explotació i la fam! Un món que, amb les mans unides dels uns i dels altres i superant les divisions de raça, cultura o religió, sigui més fratern. I per aconseguir un món més just, com digué Soledad Suárez, presidenta d'aquesta organització, cal que "Mans Unides continuï treballant en la denúncia de les estructures injustes", per acabar amb els vora 850 milions de persones que passen fam! Perquè, com diu el Vaticà II, "cal evitar l'escàndol que produeix que algunes nacions tenen abundància de béns temporals, mentre altres nacions no tenen ni el necessari per a viure i són turmentades per la fam" (Gaudim et spes núm. 88)

Com ha dit el papa Francesc en la seva exhortació Evangelii Gaudium, "ens escandalitza el fet de saber que hi ha aliment suficient per a tothom, i que la fam és deguda a la mala distribució dels béns i de la renda" (EG 191). Mans Unides vol posar el seu granet de sorra per tal d'acabar amb la fam i fer així un món més just. I és que com ha dit el papa Francesc, "no podem mirar cap a un altre costat com si el problema no existís".