AGirona s'està gestant un escàndol. Dependrà de la integritat dels partits polítics de l'Ajuntament si acaba o no detonant. Em refereixo a la comissió d'investigació sobre l'empresa mixta d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA), que s'ha reunit diverses vegades per entrevistar responsables de l'empresa i experts.

La història és la següent: A principi de la present legislatura, el nou govern de Girona va exigir a l'empresa un cànon de 12 milions d'euros per la concessió de l'aigua entre 2012 i 2020. Una part no ho van ingressar els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià perquè van decidir destinar-ho a eixugar el fort i incomprensible endeutament ?d'Agissa. Això ho van acordar després que una auditoria de gestió revelés que, pels beneficis que tindria Agissa durant vuit anys, els hi pertocava cobrar aquesta quantitat en concepte de cànon. Pactat i cobrat, no va trigar gens en sorgir la pregunta del milió: per què entre 1992 i 2012 no van rebre ni un duro per aquest concepte? Algun regidor va fer una regla de tres sobre el cànon que han cobrat pels vuit anys de l'actual concessió i li sortia que pels vint anys anteriors haurien d'haver cobrat 30 milions. El 80% dels diners correspondrien a Girona, el 16% a Salt i el 4% a Sarrià de Ter.

En privat, i no en públic, els actors implicats asseguren que, durant aquells vint anys, l'empresa pa?gava de forma diferent el cànon. La veritat, però, és que ningú ha estat capaç de quadrar els números o trobar el rastre dels euros.

L'auditoria també va posar al descobert que Agissa (estalvio detalls tècnics sobre aigua en alta, potabilització i altres) venia l'aigua més barata al Consorci de la Costa Brava que als ciutadans de Girona, que en definitiva són els propietaris de la concessió. Això va ser, i és encara, un bon negoci pel Consorci. També va revelar que aquesta empresa mixta adjudicava les obres sense els concursos i controls adequats i que, els empleats de l'empresa, inclòs el seu conseller delegat que té un sou d'alt executiu, mai han pagat aigua.

Durant tots aquests anys, càrrecs del PSC han estat al consell d'administració i també per la via directa o indirecta (Caixa Girona), CiU. Consellers que haurien d'haver vetllat per l'interès del ciutadà de Girona i que, en vistes a les irregularitats detectades, no ho van fer. No ha transcendit si parlem de mala gestió o d'una altra cosa, però, sigui el que sigui, està molt lluny de la transparència. No és habitual que es creï una comissió d'investigació a l'Ajuntament, on tot això i més, s'ha posat sobre la taula. Una comissió formada per CiU, PSC, PP, IC i la CUP que han fet un pacte de silenci fins que presentin les conclusions al ple.

Sovint el silenci és la pitjor mentida.