Els partits polítics estan intensificant aquestes darreres setmanes les presentacions dels caps de llista de cara a les properes eleccions municipals. De moment, no s'han registrat gaires sorpreses i els alcaldes i alcaldesses d'entrada surten amb un clar avantatge, llevat d'alguns casos molt concrets a on no és descartable la sorpresa.

Només CiU, que té una fortíssima implantació territorial, i ERC, són les dues formacions que encetaran la precampanya com a grans favorits. La resta, moltes dificultats. Uns perquè no passen de ser plataformes electorals i els altres que estan vivint desercions importants de candidats des de ja fa molts mesos.

A l'Alt Empordà no es preveuen grans tamborinades electorals. Tres alcaldables que intentaran la reelecció seran Narcís Deusedas a Palau-saverdera, Joan Figueras a Cadaqués i Xavier Sanllehí a Castelló d'Empúries. Tots tres surten com a guanyadors i amb la tranquil·litat de la feina ben feta al llarg de la present legislatura. El més veterà de tots és en Deusedas, que des de l'any 1979 ocupa l'alcaldia amb un parèntesi de dos anys. És un home fet a si mateix que viu intensament el seu poble les vint-i-quatre hores del dia. És tossut com una mula i tothom explica l'anècdota que en una ocasió va estar hores i hores assegut a l'escala, tot esperant al delegat del govern de la Generalitat a Girona que es negava a rebre'l. Com sempre, va assolir l'objectiu. Diuen que la mateixa simpatia i bonhomia que transmet als amics i companys es tradueix en una agressivitat fora de mida amb els seus opositors. D'altra banda, la seva principal fan és la seva esposa, que no estalvia esforços i treball perquè el seu marit continuï al capdavant de l'Ajuntament. Té el tema pendent dels 42 pisos de luxe de Sun Village i resoldre'l no serà fàcil, però de ben segur que en Narcís Deusedas al final hi trobarà alguna sortida de la qual Palau-savardera no surti perjudicada.

En Xavier Sanllehí també és un alcalde experimentat. Governa en coalició amb altres partits locals i ha estat capaç d'aconseguir estabilitat en el seu municipi després d'etapes certament mogudes. Tastar durant un temps els bancs de l'oposició de ben segur li ha servit per aconseguir acords i consens amb formacions molt diferents a la seva. Refer la situació econòmica no era fàcil i ho ha assolit, tot treballant-se ingressos alternatius que han possibilitat eixugar un dèficit d'anteriors etapes de 3,5 milions d'euros. D'altra banda, Empuriabrava ha remuntat el vol, la qual cosa és molt important des d'un punt de vista turístic. La nova Llei de Costes ha ajudat en aquest sentit. No hi ha dubte que surt com a gran favorit, però ja se sap: no diguis mai blat... Però és indiscutible que ha fet una gran feina que els castellonins sabran valorar.

I finalment, Joan Figueras a Cadaqués. Va posar fi a dos mandats consecutius d'ERC. La seva majoria fou aclaparadora i el seu debut a la política municipal ha estat molt exitós. És un líder molt proper als seus veïns, intel·ligent, treballador i cridat a ocupar a curt termi?ni responsabilitats que possiblement vagin més enllà del consistori cadaquesenc. S'ha convertit en un dels puntals bàsics de la nova fornada de dirigents convergents. Ha viscut la política des de petit per motius familiars i des de l'alcaldia ha intensificat la personalitat pròpia del seu poble. Avui Cadaqués té un bagatge cultural molt interessant, tot continuant amb el seu encant urbanístic i paisagístic. En Figueras transmet il·lusió i és un amant de la feina ben feta. De ben segur que renovarà mandat, atès que s'ho ha guanyat a pols al llarg de la legislatura.