Josep Pallach va néixer a Figueres el 1920 i va morir el 1977 a Esclanyà, on va viure els darrers anys de la seva vida, enamorat de la tranquil·litat i de la casa que s'havien construït amb la seva dona, la Teresa Juvé, que encara hi viu, activa i lúcida als seus 94 anys i amb el record sempre present del seu marit, que descansa al cementiri proper.

De família modesta, Pallach va destacar de seguida com una persona inquieta, compromesa, àvida de coneixement i de justícia social. Per això va saber lligar i conjuminar tan bé les seves dues passions, la pedagogia i la política, que veia com dos mitjans per fer progressar la societat. Després de la Guerra Civil, sempre coherent amb els seus principis, es va exiliar a França i va partir l'internament a diferents camps de concentració i les dificultats de tirar endavant els seus projectes.

Allà va conèixer la Teresa Juvé, també exiliada, també pedagoga i una persona tan compromesa i coherent com ell. En una llarga conversa, la Teresa m'explicava un dia que es van trobar amb en Pallach a l'estació i que ja no es van separar fins al dia de la seva mort.

M'explicava també les seves intenses xerrades, les seves il·lusions i els seus progressos malgrat les hostilitats i els entrebancs de tota mena. Quan ella va iniciar la trajectòria com a escriptora, en Pallach va ser el seu lector i crític més exigent, i fins i tot ell mateix havia escrit algun relat breu ("I hi tenia força traça perquè a més era un gran lector", va afegir la Teresa). L'any 70 el matrimoni va tornar a Catalunya i va continuar la seva tasca pedagògica, docent, social, literària i política amb la fermesa i la dedicació de sempre.

Ara les tres poblacions relacionades amb la vida i amb el llegat del pedagog i polític, Figueres, Begur i Palafrugell (on es troba la seu de la Fundació Pallach), han creat els Premis Josep Pallach. En el cas de Figueres, es tracta d'un premi d'experiències educatives que ja ha arribat a l'onzena edició. Pel que fa a Palafrugell, ha convocat el primer premi d'articles periodístics de caire transversal. I finalment Begur ha organitzat un primer premi de narrativa, tot incidint en els valors del compromís social i la solidaritat. L'acte de lliurament tindrà lloc el proper 14 de març a Figueres.

És una ocasió òptima per recordar i reivindicar una figura cabdal del nostre país. Una persona que va viure, va pensar i va actuar amb integritat i congruència i que, vistos els temps que corren, trobem molt a faltar.