Agafats per la cintura, com dos bons amics que es retraten junts, apareixen fotografiats als diaris el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, i l'ambaixador nord-americà a Madrid, James Costos. El posat va tenir lloc a la seu de l'ambaixada davant de dues banderes, l'espanyola i la nord-americana, i la cita es va produir per invitació expressa del diplomàtic, molt interessat a conèixer els projectes d'una formació política a la qual els sondejos li auguren èxit segur en les properes convocatòries electorals.

Segons ha transcendit, el diàleg es va desenvolupar en un clima de cordialitat i en el curs d'aquest es va parlar sobre els possibles remeis a la difícil situació econòmica espanyola, sobre les inconveniències de l'austeritat a ultrança, sobre Veneçuela i sobre Grècia, un país en dificultats al qual el president Obama vol donar una sortida raonable que no ofegui una població ja molt picada per la crisi.

A més d'això (en aquests diàlegs diplomàtics sempre hi ha temps per a coses que no siguin política) es va parlar de cinema i de Juego de tronos, una sèrie de televisió a la qual Iglesias és molt aficionat. La notícia de la trobada va ser recollida amb certa cautela tipogràfica als mitjans i en algun d'ells a una columna, en lloc discret, i amb una fotografia de la mida d'un segell de correus que gairebé obligava a usar la lupa per distingir bé els protagonistes (qualsevol periodista una mica veterà sap que quan un esde?veniment ens agafa per sorpresa i no sabem què fer, el normal és donar-lo a una columna. El just per complir amb el deure d'informar i el necessari per guanyar temps abans que la situació s'aclareixi).

Entenc que aquesta actitud d'amical conxorxa entre l'ambaixador nord-americà i el líder d'un partit al qual el Govern i mitjans afins qualifiquen d'esquerra radical bolivariana, deu haver sorprès a molts. Fins i tot en aspectes purament formals i protocol·laris. Que jo recordi, mai havíem vist fins ara la foto d'un dirigent polític espanyol agafat de la cintura per l'ambaixador dels Estats Units. La major part de les fotografies de les hemeroteques mostren personatges ben vestits i ben pentinats donant la mà amb el cap lleugerament inclinat i somriure satisfet.

Des de la seva aparició en l'esce?na política espanyola, Podem ha estat objecte d'un estret marcatge per bona part dels mitjans i ha rebut acusacions de tota mena. Des d'un suposat finançament per part de Veneçuela i de la República Islàmica de l'Iran fins a un suposat projecte de convertir la monarquia parlamentària espanyola en una república socialista bolivariana. Uns propòsits que, és clar, no s'adiuen amb aquesta foto al costat del representant diplomàtic d'un país que ha estat acusat per Veneçuela de participar en un intent de cop d'estat (per cert, també amb la suposada complicitat de Rajoy) contra el govern de Caracas. I en la mateixa línia d'aquest discurs conspiratiu caldria sospitar també que Pablo Iglesias és, en realitat, un agent de la CIA. Suposo que no trigarem a sentir-ho.