Avui dia 31, a les 5 de la tarda i a la catedral de Girona, el bisbe Francesc presidirà, amb el seu col·legi presbiteral, la missa crismal. És en aquesta celebració litúrgica quan es beneeix l'oli dels malalts i el dels catecúmens i es consagra el Sant Crisma. I és també en aquesta celebració que els preveres renoven les seves promeses sacerdotals.

L'any passat el papa Francesc, en la missa Crismal, ens recordava el significat d'aquesta celebració, a partir de la unció que en l'ordenació presbiteral hem rebut els preveres amb el Sant Crisma: "Ungits amb oli de joia, per tal d'ungir amb l'oli de la joia". El papa remarcava l'alegria sacerdotal que ha de tenir el prevere, la font de la qual és "l'amor del Pare".

En la nostra alegria sacerdotal, com deia el papa, hi ha tres trets significatius: "És una alegria que ens ungeix (no que ens unta i ens torna untosos, sumptuosos o presumptuosos), és una alegria incorruptible i és una alegria missionera que irradia i atrau a tots, començant pels que estan més lluny".

El Papa ens recordava "els signes de la litúrgia de l'ordenació sacerdotal", que "ens parlen del desig maternal que té l'Església de transmetre i comunicar tot el que el Senyor ens va donar", i que són "la imposició de les mans, la unció amb el Sant Crisma, el revestiment amb ornaments sagrats".

El col·legi presbiteral, en comunió amb el bisbe Francesc, ha de viure aquest dia i sempre, l'alegria, el goig, que és un do de l'Esperit. Una alegria que, com deia el papa, "ens agermana amb la pobresa, amb l'obediència, amb la fidelitat". I és per això que els preveres hem de ser sempre homes sol·lícits, amb una disponibilitat total pels germans, per així fer de "l'Església, una casa de portes obertes, llar per als qui viuen al carrer, casa de bondat per als malalts, campament per als joves".

Si en la missa crismal de 2013 el Papa ens exhortava als preveres a ser "pastors amb olor d'ovella", tots ens hem de sentir ben a prop d'aquells que el Senyor ens ha confiat.

Segons la tradició de la litúrgia llatina, la benedicció de l'oli dels malalts (que com el seu nom indica s'utilitza en el sagrament de la unció dels malalts) es fa abans d'acabar la pregària eucarística. La benedicció de l'oli dels catecúmens (amb què s'ungeixen els qui encara no han estat batejats) i la consagració del Crisma, té lloc després de l'oració de la postcomunió de la missa, però també es pot realitzar després de la litúrgia de la paraula.

Pel que fa al Crisma, signe de l'Esperit Sant, és una mescla d'oli amb perfums i s'utilitza per ungir els qui són consagrats, els qui són fets altres "Crist", pels sagraments del baptisme, la confirmació i l'ordenació presbiteral, els tres sagraments que imprimeixen caràcter, és a dir, aquells que només es poden rebre una sola vegada a la vida. I és que si l'Eucaristia, la unció dels malalts, la reconciliació i el matrimoni són sagraments que es poden rebre més d'una vegada, els altres tres no es poden repetir.

Pel que fa a la renovació de les promeses sacerdotals, es realitza després de l'homilia del bisbe, que és qui s'adreça als preveres recordant-los "la memòria del dia en el qual Crist Senyor va conferir el seu sacerdoci als apòstols i a nosaltres". El bisbe exhorta els capellans a unir-se al Crist i a conformar-se "millor al Senyor Jesús", a ser "fidels dispensadors dels misteris de Déu en la celebració de l'Eucaristia, en els actes del culte diví i en la predicació, imitant el Crist, cap i pastor". L'assemblea prega també pel bisbe per tal que "sigui fidel a l'ofici apostòlic", perquè pugui reproduir cada dia més en la seva vida, "la imatge de Crist sacerdot, el bon Pastor, el Mestre i el Servidor de tots".

Per això la missa crismal que presidirà avui el bisbe Francesc expressa la comunió i la unitat del presbiteri diocesà amb el pastor de l'Església diocesana.