És increïble els maldecaps, els problemes, les dificultats i la pèrdua de temps que s'ocasionen a persones innocents respecte a les quals, algú altre, sense escrúpols i sense cap mena d'ètica, utilitza les seves dades per concertar contractes, fer compres o obtenir serveis o crèdits, sense el seu coneixement ni consentiment. Però el més lamentable és que hi hagi entitats o empreses que, sense garanties i sense comprobacions, es limitin a donar per vàlid un nom i cognoms i un DNI i que finalment la persona perjudicada hagi d'acudir a un Jutjat com a demandat, per un incompliment que ignora i en el qual mai ha participat.

El cas concret que he conegut, i el calvari que està passant la persona afectada, és el següent. Un noi, major d'edat, que viu a la comarca de l'Estany, fa uns dos anys rep una carta en què se li reclama l'abonament d'un suposat deute, derivat d'un préstec concertat telemàticament a l'octubre de 2012. Ignorant la causa de tal carta intenta demanar explicacions, però l'única resposta que li donen és que a ell li varen donar un crèdit d'uns 500 euros i l'ha de tornar, perquè coincideix el seu núm. de DNI i el nom i cognoms, i que el demandaran. Pocs mesos després ja rep una carta intimidatòria d'un bufet d'advocats i poc desprès la carta de l'entitat ASNEF/EQUIFAX, conforme està inclòs en el registre de morosos. Finalment, fa poc acaba de rebre una demanda judicial, on apareixen per primera vegada les dades del deute/crèdit que se li imputa a l'esmentat ciutadà.

I, quina sorpresa, perquè resulta que el citat crèdit va ser abonat en un compte bancari de La Caixa del qual ni ell, ni cap familiar seu, és el titular. A més, l'adreça del suposat sol·licitant del crèdit i suposat titular del compte bancari, no és a la comarca de l'Estany, on sempre ell ha residit i on continua empadronat, sinó que és de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona), població a la qual també pertany el compte bancari de La Caixa en el qual suposadament es va fer l'ingrés del crèdit. L'afectat va acudir a La Caixa perquè li certifiquessin el nom del titular o titulars d'aquell compte, però la resposta va ser que en no figurar ell com a interessat no podien dir-li, per la Llei de Protecció de Dades, malgrat hagués fet denúncia. Simplement li van certificar que ell era titular d'un únic compte que no era aquell.

El ciutadà, davant aquestes incomprensibles incoherències i els greus perjudicis i intimidacions va formular, abans de rebre la demanda judicial, denuncia davant la policia autonómica, perquè s'aclarís el titular o titulars del compte receptor del crèdit i la personalitat que va usurpar el seu nom i el seu DNI. I, malauradament, no li ha servit, de moment, de res. Però el més trist de tot és que el mateix jutjat, receptor de la demanda contra aquesta persona innocent i greument perjudicada, davant les greus irregularitats, constatables del text de la demanda, quant al domicili del contractant, que no és el d'ell, sinó que és a més de cent quilòmetres, i la certesa que el compte de La Caixa, en el que es va abonar l'esmentat crèdit, pertany a una altra persona, dóna per bona la demanda i el cita a judici, sense més dades que el seu nom i cognoms i núm. de DNI. Lamentable i molt preocupant.