12 de maig de 2015
12.05.2015
Diari de Girona

Tractat transgènic

12.05.2015 | 00:00
Tractat transgènic

Si en lloc de fixar-nos en les estocades d'aquest Govern, que amnistia als delinqüents fiscals i banquers lladres, però condemna a tres anys de presó els que van mantenir un cos a cos amb diputats catalans sense conseqüències per a la part, autoritat la qual es tractava de defensar, suposadament, si en lloc d'això, dic, prenem una mica de perspectiva, veiem que la paradeta financera maniobra perquè la llibertat de consciència i la consciència lliure esdevinguin bé escàs i en el seu lloc hi hagi hordes vociferants, espantades, disposades a emprendre-la a pals contra qualsevol enemic irreal, negres de pastera i gent així.

És això del banc o de la companyia elèctrica que "grava aquesta conversa per a la seva seguretat". No em diguis: les persones decents no graven converses (llevat que pateixin xantatge o assetjament), això és cosa del Petit Nicolás, Villarejo, la morruda catalana i els seus detectius. Ara la nova infàmia es diu TTIP, sigles, en anglès, del tractat comercial que preparen la Unió Europea i els Estats Units i que ens pot deixar a tots en calçons. O sense ells. És la paradoxa d'aquest temps: els Estats tenen més mitjans que mai, però renuncien a ser-ho i accepten entrar en la nòmina de les corporacions. Per diners, és clar.

No tinc ni idea dels plantejaments polítics i fonaments de dret que inspiren el TIIP, però el detall del seu secretisme, de la seva sigil·losa gestació, la circumstància que fins i tot als parlamentaris europeus se'ls permeti consultar l'esborrany només en anglès, amb el temps taxat i sense llibreta de notes o mòbil, fa témer el pitjor en diversos fronts: el plaer, la sobirania alimentària, la viabilitat del negoci agrícola i la diversitat de les espècies naturals i/o criades. Els vins europeus, per exemple, tenen normes molt estrictes; els americans, no. Als EUA els transgènics i els aliments manipulats no tenen límits, excepte els sanitaris; aquí s'exigeixen papers sobre l'origen, tipus de criança i tractament de cada producte. Com a mesura preventiva, comprem producte proper. I exigim informació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook