Aquest diumenge tots els ciutadans serem cridats a les urnes. A Catalunya votarem pels nous ajuntaments i a l'Estat espanyol es podrà decidir també la composició de molts parlaments autonòmics.

Les enquestes s'han anat succeint i n'hi ha de tot tipus. Hi ha molta inquietud en les seus dels partits i no es descarta que pugui passar com al Regne Unit, que contra pronòstic el conservador David Cameron va revalidar una victòria, però en aquesta ocasió amb una àmplia majoria absoluta.

Hom té la impressió que als ajuntaments no hi haurà gaires variacions. Els actuals alcaldes surten amb un clar avantatge i encara que alguns puguin perdre vots, tot fa pensar que els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida revalidaran el càrrec sense gaires dificultats.

On hi ha més dubtes és a la capital catalana. Hi ha enquestes que donen la victòria a l'Ada Colau i altres a Xavier Trias. Sembla que pot ser un frec a frec fins a darrera hora, però en un ajuntament molt fragmentat pot passar qualsevol cosa si les forces d'esquerra s'uneixen. Jo aposto per Trias, que és un home treballador i honest que ha governat amb minoria i amb moltes dificultats. No s'hauria de descartar un tripartit entre CiU, ERC i PSC. Per molt que pugi Ciutadans, difícilment podrà entrar en cap combinació de govern.

No cal dir que Barcelona és molt important per tot el procés independentista i de ben segur CiU en aquesta recta final de campanya posarà tota la carn a la graella. Perdre aquesta alcaldia a mans de la macedònia que representa Colau podria ser un revés per al president de la Generalitat molt difícil de superar.

A les comarques gironines caldrà veure on va el vot socialista, que és la gran incògnita. Els alcaldes de les principals ciutats no sembla que puguin tenir massa problemes. Puigdemont a Girona; Mia Corominas a Olot i Marta Felip a Figueres han fet una bona feina i mereixen repetir. El panorama no és el mateix a Blanes i Lloret, per exemple, on poden sorgir sorpreses que no es preveuen en altres municipis amb molta densitat demogràfica com Salt, Roses, Banyoles o Palafrugell.

Jaume Torramadé ha dotat Salt d'una personalitat pròpia i no sembla que el PSC li pugui disputar el triomf. Mindan a Roses ha sabut continuar la tasca de Pàramo i Juli Fernández a Palafrugell és un home estimat, malgrat les hores baixes que travessa el seu partit. D'altra banda a Banyoles Noguer té la necessitat d'assolir la majoria absoluta o contràriament un pacte entre les forces progressistes el podria situar als bancs de l'oposició.

Al Baix Empordà sembla cantada la victòria dels actuals alcaldes de Platja d'Aro i Sant Feliu de Guíxols i de l'alcaldessa de Palamós. Més emoció hi pot haver a la Bisbal, on ERC presenta un molt bon candidat.

Finalment a Tossa de Mar continuarà la lluita entre dones, mentre a Ripoll i Puigcerdà no es preveuen canvis de color, malgrat que l'exalcaldessa Jordà presentarà batalla a Munell.

Diumenge a la nit sabrem les repostes a tants interrogants, però hi ha paperetes per a tots els gustos i la democràcia ens permet donar resposta a totes les inquietuds. El pluralisme és senyal de riquesa i de respecte entre tots.