Visca! Del 33% fins al 44% han pujat els vots per a les tres principals forces sobiranistes en quatre anys. És cert que a la circumscripció de Barcelona s'han perdut 100.000 vots respecte a la consulta del 9-N, però aleshores votaven els joves a partir dels 16 anys! El que està clar, és que l'Estat segueix sense voler veure el que està passant a casa nostra!

Caldrà veure, però, quines mesures prendran els dirigents convergents per senyalitzar a l'electorat que han entès el seu missatge. La davallada de CiU a l'Alt Empordà ha estat històrica. A Figueres i Roses, els comptes no han sortit als dos alcaldes que havien guanyat les eleccions el 2011 i que han designat successores a mitja legislatura per dedicar-se a d'altres "menesters": Marta Felip ha perdut 5 (de 12) regidors i Montse Mindan 3 (de 8). Els costarà formar govern, tot i que els obstacles no semblen insuperables. Però s'han perdut les alcaldies de Castelló d'Empúries, de Cadaqués, de Palau-saverdera, i molt possiblement la de Llançà. "Bones noves" només venen de pobles petits, com ara Avinyonet de Puigventós, Llers, Navata o Pontós.

A Roses, una vila democràticament "convulsa" com s'ha tornat a demostrar amb la "implosió" de la nova i prometedora formació Rosincs inclús abans de les eleccions, és motiu de celebració que el caciquisme del principal terratinent ha sofert un important revés. El 2007 va utilitzar els aproximadament 350 vots dels seus "fidels" per "robar-li" l'alcaldia a Carles Pàramo, a pesar de liderar la força més votada. El 2011, els va posar a disposició del PSC de Magda Casamitjana, que gràcies a aquest suport va poder treure 7 regidors (que al llarg de la legislatura es van reduir fins a dos, tot baixant fins a l'últim membre de la seva llista!). Però de res no han servit aquests vots a en J. A. Valderas, que a canvi d'aquest suport i una mega-campanya, ha "rebentat" la coalició de CiU per acabar traient només 90 vots més pel seu propi compte i quedant-se com a únic regidor d'Unió, quan dins la coalició, UdC n'havia aportat fins a 3! Un "pal" democràtic més gros encara l'ha rebut R. Verdaguer del nou format PCDR i a qui, pel que sembla, no han votat ni els familiars dels membres de la seva llista, per la qual cosa ha quedat lluny de les portes del consistori. El seu ridícul és el preu que mereixen pagar els agitadors que incendien la convivència amb mètodes tan il·legals com il·legítims. A Roses, la gran sorpresa l'ha donat en Joan Plana (ERC), un jove de 24 anys que ha demostrat que l'empenta és un valor que convenç l'electorat, que ha inundat amb la seva hiperactivitat, que l'ha portat a treure 4 regidors. Ara, tenim quatre anys per veure si realment és capaç d'aportar coses positives per al poble!