M'han impressionat les imatges dels contenidors de paper trinxat al costat de les seus de la Generalitat valenciana; i l'anècdota de l'excés de zel dels netejadors de cadàvers de l'Ajuntament de Madrid, que en la voràgine destructora s'han polit un testament de Carles III. No és ciència-ficció com Loopers, el film on Bruce Willis el 2072 és enviat en una màquina del temps al passat a matar i fer desaparèixer els cadàvers.

No és ben bé això. El que està passant als ajuntaments i Governs autònoms del PP cessant, és similar a la tasca crematòria que en plena transició ordenà Martín Villa en tots els arxius dels governs civils per esborrar les petjades que haguessin pogut portar els franquistes a la presó, en cas de judici. L'atzar ha fet que a Martín Villa, al final de la seva vida, una jutgessa argentina l'hagi reclamat per crims contra la humanitat. Això sí, sense cap col·laboració de la justícia espanyola. No deixa de ser coherent que aquest afany dels nostres loopers documentals es produeixi en paral·lel al fet que Espanya és l'Estat Europeu que posa més dificultats a la consulta dels arxius històrics.

En tot cas, estem contemplant el principi de descomposició d'un règim cleptòman. Només la forta hegemonia del PP i del PSOE en els seus feus nacionals, Castella i Andalusia, permet que l'onada de canvi de les zones menys dependents de l'Estat, l'antiga Corona d'Aragó i les grans ciutats, no es converteixi en tsunami. En aquest sentit s'ha d'interpretar l'apel·lació de Susana Díaz al PSOE perquè no promogui fronts anti-PP amb Podem. Aquesta hegemonia que permet tapar-se mútuament les misèries se sustenta en la socialització de la corrupció i en l'amnèsia que les brutals repressions aconseguiren dels perdedors de la guerra civil, que també ho foren de la transició.

Però si en alguns territoris sembla haver-se esquerdat aquesta hegemonia és a l'Aragó, València i Balears. Les zones més maltractades financerament per l'Estat, on l'hegemonia del PP s'ha basat en la corrupció immobiliària. Quan la bombolla ha punxat, en aquests territoris no ha quedat cap repar?ti?dora com les que té Susana Díaz a Andalusia o els del PP a les Castelles. Per això, quan l'ensulsiada es veia a venir, Bauzà, Fabra i Rudi van activar el monstre més anticatalà, per llançar una cortina de fum que permetés reagrupar les forces que s'estaven dispersant.

Però, només amb ideologia ultraespanyo?lis?ta no han pogut tapar la creixent marginació econòmica i social que està perjudicant les classes populars d'aquests territoris.