La distinció de millor restaurant del món per a El Celler de Can Roca, segons la llista The World's 50 Best Restaurants, culmina una trajectòria d'èxit, de creativitat i de maridatge amb el vi, dels mags culinaris, els germans Joan, Josep i Jordi Roca. Alhora, mostra la rellevància de les distincions en el món de la cuina, polèmiques i útils, i com canvien les modes del turisme culinari, en alça en els darrers 15 anys. El mateix dilluns de l'entrega del guardó, el diari conservador francès Le Figaro parlava de consagració d'El Celler, i mostrava la controvèrsia que els francesos mantenen amb la revista del premi i contra els anglosaxons.

A França existeix la teoria que, des de la Segona Guerra de l'Iraq, l'època en què el president Aznar posava els peus a la taula de l'emperador Bush, i treballava «ayer por la noche y hoy por la mañana» amb accent mexicà per la pau mundial preparant l'expulsió a sang i foc de l'Iraq del dictador Hussein, que els països anglosaxons van utilitzar l'eclosió de la gran cuina a Espanya com a arma contra la França que s'oposava a l'ocupació militar. Així, l'aposta pels nostres fogons, al voltant d'un geni creatiu com Ferran Adrià, que ha transformat la cuina, atacava la política francesa i el cor de l'orgull gal: la nouvelle cuisine, que ha servit de patronatge i guia a cuiners de mig món. I això tenint en compte que molts dels cuiners catalans i bascos mostren el deute i admiració cap a la cuina francesa, envers figures com el xef Bocuse. La projecció d'estrelles Michelin a casa nostra, que s'han donat sobretot en fogons bascos i catalans, mostra la petja culinària francesa. A la informació de Le Figaro mostren les protestes al voltant dels mètodes de la revista per escollir els premiats, i parla d'una recollida de firmes que compta amb els xefs Robuchon i l'italià Perbellini entre els signants, per deixar de donar suport econòmic a la publicació. Alhora, mostren la seva estranyesa per tenir cinc restaurants entre els 50 reconeguts. Aquí ha estat molt crític el xef basc Arzak. I és que formar-ne part, agradi o no, és estar a l'Olimp dels fogons. La ciutat de Lima, al Perú, té tres establiments al llistat i Espanya compta amb vuit.

Una dada, el xef Quique Dacosta, autodidacte i un gran de la cuina, amb quatre estrelles Michelin, número 39 enguany a la revista, té al seu restaurant de Dénia menús de 185 euros, l'IVA inclòs, més maridatges opcionals de vins de 79 i 99 euros. És una primera divisió mundial de la cuina, comparable amb les figures dels esports de masses. Això sí, una cuina d'autor destinada a un públic privilegiat, i poques i irrepetibles ocasions, per al gran públic. En el grup de Dacosta treballen un centenar llarg de persones.