Girona està de moda. Alguns mitjans de comunicació de Barcelona, tan centrats només en el que s'esdevé en el cap i casal, hi dediquen portades i editorials. Una conjunció de factors, públics i privats, han provocat que tots els astres il·luminin la ciutat. El dia de Sant Jordi, l'Uni Girona rubricava una excel·lent temporada assolint per primera vegada la lliga estatal de basquet femení i el passaport a la Lliga europea femenina. Tres setmanes després, la ciutat es convertia un any més en un jardí i Girona gaudia de vuit dies de festa contínua amb Temps de Flors. Milers de persones passejaven pels seus carrers per contemplar la mostra floral.

Però, si el Girona FC obté avui l'ascens a Primera Divisió, difícilment podrem repetir una setmana com aquesta. Dilluns a la nit, es va saber que El Celler de Can Roca regnava de nou a la cuina mundial. El temple gastronòmic dels germans Roca tornava a rebre la distinció de millor restaurant del món que ja havia ostentat el 2013. Parlar del "millor restaurant del món" són paraules majors. Aquest és un exemple de tenacitat, emprenedoria i, sobretot, de molt d'esforç i talent; un exemple també d'aquesta iniciativa privada que durant moltes dècades ha estat el motor de l'economia catalana. La setmana continuava amb la confirmació, dimecres, que la ciutat seria el principal escenari de la sisena temporada sèrie Joc de trons. Aquesta sèrie ha trencat tots els rècords amb audiències mai vistes al món de la televisió. Les ciutats que han acollit els rodatges han tingut un espectacular impacte turístic. Dubrovnik ha multiplicat per tres el nombre de visitants. Aquest és un èxit compartit per tota la ciutat, però en especial del sector públic i de la feina dels respectius consistoris que ha tingut Girona en els últims anys, des de la rehabilitació del Barri Vell fins a la promoció de la ciutat en fires exteriors. La productora de Joc de trons" es va fixar en Girona arran d'una Fira a Frankfurt.

La cirereta de la setmana pot arribar avui. On n'hi ha dos, n'hi ha tres. El Girona FC pot assolir per primera vegada a la seva història la Primera Divisió de Futbol. Després d'una espectacular temporada, l'equip arriba a l'última jornada depenent de si mateix per ascendir. Cert que moltes vegades sobredimensionem el futbol, però el seu impacte és brutal en l'actual societat de la comunicació. Tenir un equip de futbol a la Primera Divisió és el somni de totes les ciutats mitjanes i grans. Cap campanya convencional de promoció obté una repercussió internacional com la que aconsegueix el futbol a través dels diferents suports dels mitjans de comunicació. Fa dos anys, quan el Girona va disputar les eliminatòries d'ascens, semblava que mai més es tornaria a presentar una oportunitat semblant. I els imprevisibles avatars del futbol han fet que, un any després de tenir un peu i mig a la Segona Divisió B, el Girona FC pugui escriure aquesta tarda la pàgina més gloriosa dels seus 85 anys d'història. El que hem descrit fins aquí és la cara amable d'una Girona dinàmica i satisfeta de si mateixa, però no és or tot el que lluu a la ciutat. Els gironins no lliguem els gossos amb llangonisses. En aquesta Girona eufòrica també hi viuen moltes famílies que no poden gaudir dels mínims de subsistència. No cal oblidar-los en aquests moments d'autocomplaença.