13 de juny de 2015
13.06.2015
Diari de Girona

L'èpica no estima els matisos

13.06.2015 | 00:00
L'èpica no estima els matisos

L'èpica no admet cagadubtes. En la batalla tot és blanc o negre, i els matisos són reus de covardia i afusellats amb deshonor. La doctrina oficial d'Unió presenta matisos al blanc o negre de la batalla de les nacions: pretén una filigrana tan improbable com una confederació lliure dels pobles de l'Estat espanyol, i això no és ni una Catalunya independent ni una Espanya indissoluble. No hi ha espai per a les filigranes quan ressonen els canons.
Aquest diumenge la militància d'Unió està cridada a un referèndum intern sobre el procés. La direcció ha formulat una pregunta recargolada, però tothom sap que el dilema és un altre: fer confiança a en Duran i companyia, cosa que significa insistir en el somni de la filigrana, o engegar-los a dida per abraçar el somni de la independència. Si Duran perd, plegarà amb tota la seva colla i serà rellevat per una direcció independentista que intensificarà la vida en comú amb Convergència dins de CiU. Si Duran guanya, començarà un èxode d'independentistes cap al que sigui que presenti Artur Mas a les eleccions de setembre, i Unió s'enxiquirà; potser sortirà de CiU i es presentarà sola, per primer cop des del 1977, a l'examen de les urnes.
En tots dos casos, ja no hi haurà cap motiu per discutir que tots els vots a la llista d'Artur Mas s'han de comptar com a afirmatius en el recompte plebiscitari. De la mateixa manera com, a l'altra trinxera, després de tot el que li ha passat en els darrers anys, ja no hi haurà cap motiu per no considerar tots els vots del PSC com a negatius en el mateix recompte. Emergirà en canvi una nova zona grisa, la de les esquerres que han guanyat a Barcelona i que consideren secundària la geografia de l'estat: el que volen és que sargeixi de seguida els estrips socials.
L'enxiquiment de Duran, com el del PSC, preocupa els qui consideren que l'endemà del 27-S, passi el que passi, caldran ponts amb Madrid. Però el que de veritat condicionarà la relació amb Madrid serà el resultat de les eleccions generals de novembre. Un resultat que es pot veure influït, al seu torn, pel de les catalanes de setembre. Passi el que passi, un dia o altre els governants de la plaça de Sant Jaume i de la Moncloa, siguin els que siguin, s'hauran de mirar a la cara i dir-se: què n'hem de fer, de tot això? Que ho facin i que en surtin resultats no depèn tant dels ponts com de les actituds dels protagonistes. De si el problema els fa nosa i hi volen trobar solucions, o de si ja els va bé que la batalla s'eternitzi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit