El mòbil pot ser pitjor que la «coca»

francesca barti i comalat. banyoles.

Aquest diumenge passat vaig assistir a un dinar familiar d´aquells que acaben amb sobretaula fins a mitja tarda. Mentre menjàvem no es va treure el mòbil en cap moment, però un cop finalitzades les postres, vam treure l´aparell com genets del far west que es treuen les pistoles i les deixen a sobre de la taula.

El meu cunyat m´ensenyava un vídeo del YouTube, la tieta pendent del WatsApp, la meva germana contestava un missatge i jo mirant una publicació del Facebook.

Per sort, va aparèixer la iaia com si fos «l´Al Capone»; i ens va fer el crit al cel quan va observar aquesta escena mediocre i ens va fer un sermó d´allò més pedagògic: que hem avançat i al mateix temps hem anat enrere, que abans les famílies es comunicaven més, que no es pot parlar amb ningú, que «cardaria» tots els nostres mòbils al rec...

Després d´escoltar-la, vam deixar d´estar tan pendents de l´aparell i vam iniciar una d´aquelles tertúlies familiars que duren hores i hores. Vam arribar a la conclusió que l´addicció al mòbil potser es pitjor que la cocaïna, que la gent s´aïlla més, que la societat ens posa en safata a moltes possibles addiccions; no obstant, no és culpa de la societat que ens hi enganxem sinò que és la nostra responsabilitat fer-ne un bon ús, sobretot, respectar a les persones amb qui estem compartint en el present i en presència física i no virtual...

«La conjura de los necios»

josep baella isanta. girona.

Es el títol d´una obra, publicada en castellà als anys 80, de John Kennedy Toole, i que recentment s´ha fet una traducció al català, amb el nom d´Una confabulació d´imbècils.

L´any 2012, Ramón Muñoz Moya va publicar el llibre España, destino tercer mundo. La riquesa de les nacions es fonamenta en les cultures que les integren. Les llengües són l´expressió d´aquestes cultures. L´integrisme religiós i la monarquia absolutista mai han arrelat en la cultura catalana, que sempre les ha rebutjat. Recordem que alguns reis catalans varen ser excomunicats per Roma, com Jaume II i Pere el Gran.

El ministre Sr. Wert vol castellanitzar els alumnes catalans, els vol assimilar a Castella. Això, no és solament un intent de genocidi cultural, social i econòmic, sinó també, un passaport al tercer món.

El destí de les nacions, moltes vegades, el decideix una sola persona. Catalunya va perdre la seva llibertat amb la traïció de Benet XIII, aragonès ell, i vinculat a l´església , i seria una ironia que un altre aragonès, i també vinculat a l´Església (Opus Dei), ens impedís recobrar la independència!

Agraïment a la Policia Local Calonge

Miquel Navarro García. Palamós.

En nom meu i de la meva família volem agrair públicament el servei prestat per la policia local de Calonge en l´accident de trànsit del passat dimarts 9 de juny, on malauradament va morir la meva tia, i la meva cosina i la meva mare van resultar ferides greus.

Pensem que la policia local va anar més enllà de les seves responsabilitats laborals, demostrant un tarannà i una atenció humanes dignes de ser reconegudes. La seva professionalitat, la seva eficiència, van quedar paleses, però molt més la seva condició de persones.

Per tot això, el nostre agraïment. També el volem fer extensiu a la persona de l´alcalde de la localitat, el Sr.Jordi Soler, per la seva atenció, preocupació i implicació, a més de la seva disposició per qualsevol problema que s´hagués de solucionar. Igualment al personal sanitari de l´Hospital Trueta de Girona, i de l´Hospital de Palamós. Així mateix a l´alcaldessa de Palamós, la Sra. Teresa Ferrés, pel seu constant suport i implicació personal, en aquests moments difícils per la nostra família. Gràcies a tots.