Un dels llibres de referència en la nostra etapa universitària fou Els parlars catalans, del lingüista Joan Veny i Clar (Campos, 1932). És un volum que treballàrem en diferents cursos i que ens serví per conèixer les característiques; és a dir, la immensa riquesa, de tots els dialectes de la llengua catalana.

De llavors ençà sempre hem seguit, amb admiració i interès, els passos del filòleg mallorquí, que durant molts anys ha treballat sobre i per la nostra llengua. Catedràtic emèrit de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans. Ha dedicat molts dels seus esforços a la dialectologia, de la qual és la figura més eminent. No obstant això, també és un referent en molts altres camps.

Els seus llibres, influents i duradors, el situen al costat dels nostres grans lingüistes. Dirigeix, juntament amb Lídia Pons, una obra gegantina: l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC). A més, és membre de l'equip de redacció de l'Atles Linguistique Roman i ha estat responsable de la part catalana de diverses recerques internacionals sobre geolingüística.

El professor Veny és un home afable, generós, proper, senzill i lliurat a la seva tasca. És per tot plegat que tinguérem una alegria quan coneguérem que Òmnium Cultural li atorgava el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que es lliurà el passat 8 de juny al Palau de la Música.

En el transcurs de l'acte s'hi féu evident la riquesa, la unitat i la vitalitat de la llengua catalana. Heus ací dues de les coses que digué l'homenatjat que volem destacar: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer.". I "Trobar una paraula nova és com caure del cel un pètal de rosa o fer brillar una nova estrella en el firmament. Em plau reiterar que sóc un enamorat de les paraules".

Sí, el professor Veny és un autèntic enamorat de les paraules, de les quals l'han captivat les arrels, els canvis, la càrrega històrica i semàntica que porten, la vinculació amb la terra i l'entorn, la sonoritat, el seu poder aglutinador dels pobles... Rigor i passió es donen la mà en el seu mestratge i en la seva obra, la qual cosa garanteix molts fruits. El nostre agraïment ha de ser majúscul.

Volem felicitar la Biblioteca Carles Rahola de la nostra ciutat pel fet que s'ha unit a la difusió de l'obra del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 2015.

Molts d'anys i bons i aquest que no compt!, com diuen a Mallorca, benvolgut professor Veny!