18 de juny de 2015
18.06.2015
Diari de Girona

ESCULTURES I PADRINS

18.06.2015 | 00:00
ESCULTURES I PADRINS

De la imaginació a la forma, del pensament a la matèria. Aquest és un subtítol que figura a la portada d'un llibre que acaba d'aparèixer per deixar sòlida constància del centenari del naixement de l'artista escultor Josep Martí-Sabé (1915-2006 ). Fill de Santa Coloma de Farners, va deixar-hi un record inesborrable com a entranyable ciutadà i com a artista d'alt reconeixement a tot el país. Després de ser deixeble, i després col·laborador, del gran escultor Enric Monjo, el seu constant treball li porta nombrosos premis i distincions. Té obra escultòrica en edificis i llocs públics i col·leccions privades, també a l'estranger. Martí-Sabé destaca en les tensions entre el classicisme i la modernitat, i té el coratge de fer aquest trànsit enmig d'una profunda humanitat. Junt amb els escultors Subirachs i Torres Monsó i d'altres, funda "Postectura", un dels grups que a la llarga postguerra civil espanyola es proposen ser independents i encoratjar-se per definir tendències estètiques. L'any Martí-Sabé recordarà aquestes etapes històriques i sòlides.
Però parlant d'escultures també cal dir que -quan són a la via pública- tenen difícil la perennitat dels seus materials, els amenaça sempre una fragilitat no desitjada. I llavors és molt convenient que l'obra escultòrica disposi d'algun amatent que amb bona voluntat hi exerceixi una especial mirada per a alertar d'una necessària actuació. Això és, senzillament, un padrí. Amb aquest esperit educatiu i cívic, l'associació Amics de la Unesco de Girona va promoure (any 2001) el projecte "Apadrinem escultures". Fins ara s'han celebrat 34 actes d'apadrinament de diverses escultures, a la ciutat de Girona. D'altres apadrinaments han sigut a Sarrià de Ter, Olot, Salt, Sant Julià de Ramis i Santa Coloma de Farners, actes portats a terme per part de centres educatius i altres entitats. "Apadrinem escultures" fomenta apropar-se al parc escultòric per tal de poder-lo conèixer, aprendre a estimar-lo i ajudar a tenir-ne cura. Aquest any Martí-Sabé s'han celebrat tres actes d'apadrinament d'altres tantes obres de l'escultor, que formen part del patrimoni de SantaColoma de Farners, Riudarenes i Sils.
A Girona també tenim obra de l'escultor Josep Martí-Sabé. Es tracta d'un conjunt ceràmic, alts relleus, 33 peces instal·lades a les façanes de l'edifici inaugurat el 1959 per Caixa de Pensions, al carrer Barcelona amb cantonades a plaça Marquina i carrer Bailén; els arquitectes Llongueras i Gordillo varen donar un to d'alegre humanitat a la gran estructura aportant-hi la presència escultòrica d'una representació de la diversitat d'oficis i artesanies que tenien vigència a l'època. Martí-Sabé va realitzar els models escultòrics i aquests es varen convertir en ceràmica al forn de Vilà Clara, a la Bisbal. L'historiador de l'art Sebastià Goday fa observar la qualitat de l'obra: "Una companyonia exemplar, una demostració palpable del tarannà bonhomiós i afable de Martí-Sabé, barrejat amb el domini professional de la terra i de l'aigua, del foc, de l'aire. L'artista n'és la saó i la fecunditat".
Aquest 2015, any Martí-Sabé, podrem escoltar satisfaccions i lloances, valoracions i estimes, que desvetlla una obra llarga i sobresortint com la que ell va saber crear. Serà una bona lluna perquè es comenci a Girona un apadrinament que sempre espera el conjunt d'alts relleus esmentats, que des de la fragilitat de la pròpia ceràmica està demanant que pugui tenir la continuïtat que es mereix.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook