Tot just constituït el nou consistori gironí, les cares amables i somrients que mostraven en període electoral els policies que vigilen els negocis de restauració del Barri Vell es tornaren agres i disgracioses mentre feien inspeccions exhaustives en locals atapeïts de comensals en una mostra de poc tacte i mal gust que bé prou que se'l podia haver estalviat qui en va donar l'ordre. Si el que cal fer per saber si té la llicència en vigor un restaurant que fa vint anys que és obert és intimidar els propietaris mentre atenen els seus clients, hauríem de pensar que la ineptitud administrativa de l'Ajuntament és majúscula. Que no tenen cap registre d'activitats a les oficines municipals? L'altra opció més raonable que se m'acut és que la intenció manifesta era marcar paquet.

En el món del diuen-diuen-diuen corre que l'assetjament és selectiu i en alguns casos acompanyat de pressions immobiliàries. El que és més evident és que el model d'oci de la ciutat ja és prou insípid i previsible per ofegar-lo amb més i més regulacions de tota mena que obliguen el professional a exercir funcions que no li pertoquen i als clients a buscar altres alternatives que no els obliguin a ser ninots obedients d'un guió estricte escrit en unes ordenances aprovades en minoria. Quan Girona no tenia oferta de lleure, calia viatjar de nits fins a la costa i no tots tornaven. Enlloc més es podia ballar amb la música a un volum raonable o fer-la petar sense presses i a la fresca en terrasses que no t'obligaven a desparar les taules perquè són les onze, i ara entra a dins que són les dotze i ara surt a fumar però sense el got, i ara torna a entrar i el got ja no hi és, i amb la música tan baixa que la melodia de trucada d'un mòbil és un estrèpit que fa saltar el cor esporuguit del propietari.

I tot per quedar bé amb els forasters que ni tan sols acabaran dormint a la ciutat, ja que l'excusa del descans dels veïns grinyola perquè al Barri Vell el lloguer a sobre d'un bar sol ser sensiblement més barat i, en tot cas, qui volia descans nocturn de ben segur que sabia a què s'exposava si escollia un piset ben bé al damunt d'un bar amb terrassa.

Ha quedat clar que l'actual govern no tindrà oposició per desídia d'algun candidat així que als gironins que la volem fer en un bar sense matar-nos per les carreteres només ens queda d'exigir que ens atorguin sous com a figurants del pessebre, que ens diguin com hem d'anar vestits, quins beuratges ens convenen i quines converses ens deixen encetar.