Falten 99 dies per a les eleccions autonòmiques del 27-S i el més calent és a l'aigüera. Tot es mou. La llista de candidatures de fa tres anys ja no serveix. CiU s'ha fet a miques: la sigla no encapçalarà cap papereta. Tampoc la de CDC, realitat històrica (quatre dècades llargues d'història) que farà d'armadura interna, indispensable però discretament oculta, de la llista del President, o com es digui l'artefacte electoral d'Artur Mas.

Tampoc la sigla d'ERC, si tira endavant l'Aliança per la República Catalana que anuncia Junqueras. El seu partit seria el centre, l'ànima, el nucli dur, però amagaria el nom en benefici d'atraure acompanyants per a la llista i votants d'aquells que des de fa mesos no paren de dir: "Els partits s'han de sacrificar per la unitat". Doncs ja els fan fet cas: ens n'han fet tant, que en lloc d'una unitat ja en portem dues de comptades. Que podrien ser més, perquè Iniciativa predica repetir en l'àmbit de Catalunya l'experiència d'olla d'esquerres barrejades que li ha anat tan bé a Barcelona i a algunes altres poblacions. La proposta tindrà problemes, perquè les Colau no creixen als àrbres i Podem vol marcar perfil propi. Però la idea és damunt la taula. No se si tindrem temps per memoritzar les equivalències entre els noms vells i els nous.

Falten 99 dies i creixen com bolets les unitats i les llistes de país. Està bé, que hi hagi diverses llistes de país. La mutiplicació desmunta qualsevol intent d'atribuir-se l'exclusiva de l'autenticitat nacional. Ara només caldria que algun graciós presentés la seva candidatura com a "llista marciana i desunida".

De moment, llistes "unitàries de país" com bolets, sortint a buscar independents amb el caçapapallones, i potser no n'hi ha tants, d'independents de divisió d'honor. Mas i Junqueras es disputaran els millors, si és que els millors es volen mullar. Ja sabem com va acabar el "govern dels millors" del President: amb els millors que va trobar. Si al final la llista del President està constiuïda per CDC, la meitat de la gent d'Unió i algun nom més, com a proposta abraçarà menys espai que la de fa tres anys.

No voldria estar en la pell dels experts en demoscòpia que hauran de cuinar les enquestes d'aquestes eleccions. No tindran a mà cap referent per assignar els indecisos i compensar el vot ocult. I encara falten 99 dies. Encara pot passar de tot. Encara pot haver-hi confluències i trencadisses. Estarem distrets.