Pontons és un municipi del Penedès amb 500 habitants, l'únic de tot Catalunya on mana el PP. Ni un sol regidor del PP integra cap govern municipal dels altres 946 pobles de Catalunya. El partit que mana a Espanya amb majoria absoluta, per fer el que li dóna la gana, governa el 0,0001% dels 7,5 milions de catalans. Duran, triplicant els vots populars de Pontons, el 0,0003% dels catalans, també ha fet, en les darreres tres dècades, el que li ha donat la gana.

Sembla mentida que un partit històric com Unió no sigui capaç de reunir més de tres mil militants per decidir el seu futur. Els militants s'han mostrat dividits per la meitat sobre la independència. Duran ha fet totes les trampes possibles -llista de votants secreta, campanya només a favor d'ell com si fos Franco marginant l'oposició- per treure els 100 vots que li permeten dir que ha "guanyat", molts menys dels que treu d'avantatge l'alcalde de Pontons. La pregunta és què hi feia un impresentable com ell -Duran, no l'alcalde- a CiU.

La resposta és que Convergència era igual de corrupta que Unió. Primer va confessar Duran que lidera un partit corrupte -per salvar de la presó els seus manats-, però després Pujol ha confessat que també era corrupte. Pujol està fora, però Duran seguia de mort vivent. La seva utilitat a CiU era nul·la, o negativa, per ser exactes. Artur Mas no podia presentar-se de la mà de Duran al 27-S. Duran li ha fet un gran favor "guanyant" a Unió i trencant amb ell.

Artur Mas ha resistit prou bé la doble corrupció de l'estranya parella Duran-Pujol. Compareu amb els socialistes i el PP que la corrupció ha enfonsat. El PSC fa poc controlava tots els municipis grans, la Generalitat i la majoria de diputats catalans al Congrés. Avui queden restes al cinturó de Barcelona, més aviat tocant el flabiol en coalicions on poc robaran. El PP ha quedat escombrat, no només de Catalunya, sinó dels seus feus tradicionals com València o Madrid. Perquè algú digui que les municipals no tenen importància.

Els vots sempre tenen importància. Ja pot sentenciar, set mesos tard, el Tribunal Constitucional que 2,3 milions de catalans no podem votar. Ja ho férem. Ja poden dir els mitjans que les eleccions importants són al Congrés de Madrid. El PP i el PSOE hi arribaran tocats de les dues ales: municipals i ?? 27-S.

Unió s'ha dividit en dos votant sobre la independència, com ja va passar amb el PSC. Tots els votants eren càrrecs electes i familiars. Trencant CiU Duran ja no tindrà càrrecs electes, que moriran d'inanició sense accés a la menjadora pública. Convergència s'haurà tret la soga al coll de Duran a un cost nul.

Artur Mas ha d'incorporar els honestos d'Unió a la seva llista. Duran s'ha autoexclòs amb la seva paròdia de referèndum franquista. Potser "la llista del president" no guanyarà el 27-S -en tinc els meus dubtes-, però serà un partit sòlid, molt important pel que s'acos?ta. Duran vol l'etiqueta immerescuda d'Unió, però qui voldrà Duran? El PP, més mort que ell? Ciutadans, amb un anticatalà que fa millor striptease? Tot sol no crec que tregui ni un diputat. El País diu que Rajoy morirà matant. Duran també. A veure si treu més vots que l'alcalde de Pontons.