Si Carolina Punset aspira a representar la nova dreta endreçada i amb idiomes, en comptes de la carpetovetònica de panxot i olla comunal, haurà de cuidar el seu vocabulari: "aldeano" és una encunyació de José Antonio referida al nacionalisme perifèric i dels feixismes l'única cosa que m'interessa són les camises blaves, em queden molt bé en totes les seves tonalitats. Ciutadans és el tàvec a la punta del nas que es mereixia la matraca unidimensional del catalanisme d'Artur Mas o ERC, però, dona, un poble tan lliurecanvista i poc donat a l'afirmació dels seus senyals com el valencià, tampoc passarà res si s'afirma una mica. Una mica.

D'altra banda, el valencià o català no és més "entranyable" -una altra vegada el lèxic- que el swajili, el finès o el castellà, és una altra llengua i en valencià vaig començar jo mateix (que fins sóc columnista) a designar el món: ací un pardalet, allà un núvol, acullà una figa napolitana i, cregui'm, val com qualsevol altra per a aquest fi. La llengua en la qual aprens, no pot ser més entranyable, encara que sigui "universal" com el xinès o l'anglès. No hi ha llengües universals, sinó esteses per circumstàncies politicoguerreres sempre provisionals. Ara, convé dominar l'anglès, a més de l'espanyol (i el xinès i el rus, per quan Putin deixi passar les nostres verdures), però això no els fa universals, i per trobar una bona feina a Alemanya, fins i tot una ocupació a seques, val més aprendre alemany que dominar l'anglès.

Ciutadans representa cert fàstic davant les polítiques centrífugues, una voluntat de recentralitzar (perdó pel mot) molt legítima i potser raonable, però si volen que la cosa resulti fructífera, actuant, dialogada, hauran d'abandonar el deliri segons el qual certes representacions del nacionalisme espanyol (no millor que el català) són evidències científiques, veritats ètiques o conclusions doctes: una mena de cosmopolitisme natural. No existeix tal cosa. No som, no podem ser, cosmopolites, però sí que podem tenir identitats concèntriques i que el que som ara no ens impedeixi arribar a ser més coses.