Un Clam: Cohesió Social!

Ramon Galimany i Vila. Figueres.

El dissabte ben d'hora el tren cap a Barcelona vaig agafar. Per primer cop a l'Assemblea General d'"mnium he assistit. Com a tots els actes, notes prenc del que es diu, i comentaris i converses sento i escolto. De tot el que es va dir, el Clam és evident: Que "mnium no perdi la transversalitat, i que una candidatura unitària cal per a fer el Cim. I com va dir la Muriel Casals al principi, «Entomar la proposta del President», però conservant els principis bàsics d'"mnium: Llengua, Cultura, País i Cohesió social, sense perdre la transversalitat que ens agrupa,

que és la porcellana fina que cal preservar.

Resumint, jo ho condensaria en «Un Clam: Cohesió Social i nacional!», que engloba entre altres la Cohesió Cultural, i ara, sobretot, la cohesió política amb majúscules, per una causa que ens uneix i vertebra.

Visca Catalunya lliure i lligada a la Terra. Una Catalunya més justa, solidària i sostenible. És el Clam que surt del Poble.

Infiltrar-se com un virus

Àngela Ferrer i Mató. girona.

Tots sabem com de perillosos són aquests bitxos que s'infiltren dins el cos i és molt difícil eliminar-los. Doncs bé, a mi em sembla que la ja desastrosa política espanyola està en un perill imminent i esdevenir pitjor del que ha estat en els últims temps. Un virus molt perillós, amb vestit de corder, està impregnant la majoria d'alcaldies i de mica en mica entra en les comu?nitats i fins i tot ja està arribant al Govern central. Em refereixo, encara que crec que molts/es ja m'han entès, a Podem, que amb molta pilleria i llengua fàcil atrapa molta gent que pensa que són una espècie de Mesies. Alerta! Els virus tampoc avisen i acaben amb qui els atrapa. El seu grup es camu?fla i de mica en mica guanya posicions sota l'aparença de salvadors i segons el meu parer si aconse?gueixen el que pretenen acabarem com una república bananera.

Semblava que res podia ésser pitjor que el govern de Rajoy, doncs ves per on s'està complint la nostra dita: «Sortir del foc per caure a les brases».

Conversió ecològica

Jesús Domingo Martínez. girona.

El Papa, en la nova encíclica «Laudato si», anima a aprendre a viure amb menys, i a valorar «cada cosa i cada moment», des d'una «feliç sobrietat», atenta a les necessitats dels altres, i «fugint d'aquesta pressa constant» en què s'han instal·lat moltes persones, que «les porta a aixafar tot el que tenen al seu voltant». És important, per a Francesc, prendre consciència que les nostres petites renúncies i gestos, com reciclar les escombraries o consumir productes respectuosos amb el medi ambient i amb els productors, tenen efectes concrets en la vida de moltes persones. Aquesta és la conversió ecològica que proposa: una crida a canviar els nostres estils de vida, que és el que realment pot «canviar el món», segons afirma.

Per al cristià, el nucli està a reconèixer amb gratitud al món i a les seves criatures, començant per nosaltres mateixos, com un «do rebut de l'amor del Pare», cosa que al seu torn «provoca actituds gratuïtes de renúncia i gestos generosos». D'això es tracta i aquesta ja és una conversió ecològica.

Resposta (preguntes) al senyor Boronat

Luis Carrillo. girona.

Em fa la impressió que la carta del senyor Boronat trasllueix certa confusió històrica, mancances democràtiques i certa aroma totalitària.

Primer: Es pot saber amb quin dret parla dels catalans volem-no volem? Qui l'ha triat per ser portaveu dels anhels d'un col·lectiu? Representa algú, vostè? Ha preguntat als catalans si volen o no una determinada bandera? Quan sento parlar els nacionalistes com vostè em recordo dels discursos de Hitler i Fidel Castro, la veritat.

Que als Estats Units es veneren les armes i la pena de mort? De què parla? No perdem el temps en això, que no mereix més comentari. Cal llegir més. Per armes, pena de mort i ?violència, les de grups i personatges que es cobreixen amb l'estelada (recordem els escamots, les penes de mort de l'època de Companys, ?Terra Lliure, maulets, el de la sandàlia?).

La bandera feixista? En fi. Però de veritat la seva carta va de debò o és una broma? A hores d'ara de ?lectura ja dubto. Demani a algú que hagi ?llegit un llibre en la seva vida que li ?expliqui, que de veritat la bandera d'Espanya no la va inventar Franco.

Qui insulta els catalans? La justícia espanyola que no l'empara? M'estic perdent alguna cosa?

L'independentisme català no és democràtic ni pacífic. Usa la violència verbal, la intimidació, l'adoctrinament a les escoles, la man?ca de pluralitat en els mitjans, està barallat amb el respecte a les lleis, ignora els drets individuals, pretén sostreure a una bona part de la població el dret a decidir sobre la seva consistència i les seves fronteres. No poden els espanyols decidir sobre la seva integritat territorial?