No ho oblidéssim, Podemos-Podem és un partit espanyol i, com a tal, defensa interessos espanyols, contraposats als catalans, i és tan casta com el PP o el PSOE o Ciutadans. També és cert que hi ha molts catalans papanates que, enlluernats pel seu ressò mediàtic i la renovació d'idees -que sobre Catalunya són pràcticament les mateixes que la resta de partits espanyols, si bé més maquillades-, creuen que és una bona opció. Només cal sentir la líder de Podem a Catalunya, l'Ubasart, per veure com li patina la qüestió catalana, sobre la qual fa una lectura espanyola. Aquest enlluernament per Podem de moment és una pertorbació -i fins i tot un verí que s'inocula en el nostre sistema propi de partits, gosaria dir-. Ja s'ha vist com ha reforçat el costat antiindependentista d'ICV -una mòmia amb tics stalinistes pintats de verd- i ha donat ales a la Colau i moviments afins.

Ja es veuen d'altres efectes col·laterals del verí de Podem. Procés Constituent, la plataforma encapçalada per Teresa Forcades, va decidir el dia 14 de juny d'encarrilar una coalició amb Podem, i més partits, amb vista a les eleccions del 27-S. Aquest moviment, no obstant, no ha agradat a algunes assemblees locals, que no veuen bé que els independentistes cerquin l'aliança amb el partit de Pablo Iglesias, que, certament, i ho ha dit del dret i del revés, està contra la independència de Catalunya. Per això aquesta setmana s'ha viscut un degoteig de baixes a Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Pla de l'Estany. De fet el que s'ha viscut és la dissolució de les assemblees locals, com hem pogut veure amb detall a Banyoles -una notícia ben positiva.

Àngel Pagès, membre de Procés, explica que la possibilitat d'aliar-se amb Podem ha dividit l'associació de Vilassar de Mar-Premià de Mar fins al punt que han preferit dissoldre's, seguint els passos de l'assemblea de Banyoles.

Al seu torn, els membres de Procés Constituent de Santa Coloma de Gramenet han estat més explícits: van emetre un comunicat a les xarxes. I estem parlant d'un lloc clau de l'àrea metropolitana, que encara fa més positiva la notícia.

Ho expliquen molt bé: "Procés Constituent ha decidit buscar la coalició amb forces que sí accepten el dret de l'autodeterminació, però que ho supediten a l'inici d'un procés constituent en l'Estat espanyol, la qual cosa subordina l'evolució política catalana a l'espanyola i no garanteix un desenvolupament polític que aposti clarament per la ruptura institucional i jurídica amb aquest estat". Per tant, això no és esquerra ni res, com no ho és el PSC-PSOE o ICV, que s'inclinen de genolls davant Espanya. A més a més, com altres assemblees, creuen que Procés no s'havia d'haver convertit en un partit polític, i que la Forcades incompleix la promesa de no presentar-se a les eleccions. Ja tenim un Procés Constituent, que es diu CUP.