Estic desconcertat. Vaig llegir l'enquesta que va fer l'"mnium, realitzada per Jordi Muñoz, un politòleg de prestigi. Ens plantejava tres hipòtesis. Si es feia una llista amb CDC, ERC i CUP aconseguien 75 diputats. Si aquests tres partits anaven per separat n'aconseguien 67, i si feien el que finalment han fet, és a dir, una llista de CDC amb ERC i la CUP pel seu compte, el resultat és 52 més 10, o sigui 62 diputats. I s'han decidit per la pitjor opció. Francament no ho entenc.

L'única explicació que hi trobo és que existeix la possibilitat que CDC en solitari quedés com a tercera força política. Li passaria factura la seva política antisocial. A més li passarà factura l'embolic que hi haurà en pobles i ciutats amb UDC, no tant pels vots que aconsegueixi el partit que lidera Duran des de fa trenta anys, sinó pel mal que aquests 100.000 vots faran a CDC.

Artur Mas no ho ha posat fàcil, manté Boi Ruiz, Felip Puig, Irene Rigau i Mas-Colell al govern, quan no li hagués costat massa fer un gir a l'escocesa i tornar a recuperar la idea pujoliana que el model no és Irlanda sinó Suècia. I ens diu oblideu-vos de les vostres idees d'esquerres i voteu-me a mi. Ostres. Imagineu-vos que fos al revés. A la gent de dretes dir-los oblideu-vos de les vostres idees de dretes i voteu un president de la Generalitat d'esquerres. Mai passaria.

ERC està fent des de fa quatre anys el gest de generositat política més bestial de la història de les democràcies occidentals. Però té un problema, es parlarà de llista única a les eleccions a Cortes i després es parlarà del nou partit que substituirà CDC. Faran una OPA a ERC. Ja cal de vigilin.

Sento Artur Mas dient que si no es vota la seva llista es vota no a la independència. Quedo astorat. Si es vota la CUP és votar no a la independència? No fotem. Ja he sentit que massa gent qüestiona fins ara si ERC és prou indepe, al·lucinant, ara es fa el mateix amb els de la CUP, doblement al·lucinant.

Però hi ha més, per què hi ha tanta gent que posa Catalunya sí que es pot al bàndol de l'espanyolisme? Una part de dirigents han dit que van votar sí-sí el 9-N. Per què no els podem sumar al bloc sobiranista? Seria bo per al país perquè col·locaria el resultat al voltant d'una majoria de 100 diputats al Parlament de Catalunya, una majoria abassegadora. La qüestió és, doncs sorprenent, però té una explicació. El centre dreta anteposa la lluita de classes a l'emancipació nacional. Sap que si fem la suma de diputats d'esquerres l'hegemonia del procés ha canviat de bàndol.