Una de les coses més sorprenents -però no estranyes- és la dels catalans que no estan a favor de la llibertat del seu país i que fins i tot tenen posicions catalanofòbiques. Que hi hagi partits que de la catalanofòbia facin la seva raó de ser no deixa de ser normal, ja que són sucursals de partits nacionals espanyols. És el cas del PP, de C's -encara que hagi nascut a Catalunya- d'EUiA i cada cop més del PSC i ICV.

Però el més sorprenent és quan aquesta posició descendeix a nivell de les persones. Són els nostres «quíslings» -antigament botiflers, perquè, des de la invasió del 1714, sempre han existit- o els nostres «harka». Avui és un terme que per extensió s'utilitza per a qualsevol col·laborador amb el govern francès durant la guerra d'alliberament d'Algèria.

En tots els processos històrics d'independència, sigui el país que sigui, sempre hi ha els seus «harka». Sigui per conveniència, per rutina, per interessos amb el país invasor. També hi és una part de l'alta burgesia que es va enriquir amb el franquisme -els Vidal Quadras, Serdà...- o representants qualificats de les Cambres de Comerç, entitats econòmiques i empresarials. En el cas de l'esquerra s'hi afegeix una antiga derivació stalinista, ja que no oblidem que ICV ve del PSUC. Per tant, no és sorprenent que a aquest magma de l'esquerra espanyolista -que en alguns casos només retòricament estan a favor del dret a decidir- ICV, EUiA, Podem («Sí que podem»), els drets de Catalunya els patinin.

Hi ha casos clamorosos d'anticatalanisme i d'histèria anti-Mas, com el de Paca Gabaldón. Però a la coalició li han sortit altres nans, com la gironina Marina Pibernat, que s'ha fet famosa per les seves piulades anticatalanes i xenòfobes, dignes del PP i de C's o Vox però des de l'esquerra dogmàtica.

La candidata d'EUiA a Girona va calar foc al Twitter amb els seus insults contra els «catalufos», nom racista amb el qual designa els catalans. A causa de l'enrenou, va comunicar que s'apartava voluntàriament de la candidatura, però el mal ja estava fet, n'hi ha hagut d'altres casos no tan mediàtics.

Marina Pibernat no en tenia prou d'insultar els catalans, sinó que desqualifica La Marató de TV3: «Aquest diumenge, La Marató, esdeveniment patèticament caritatiu on els catalufos se la mengen entre ells per ser tan solidaris», deia. Dolors Camats, per cert, s'ha limitat a dir que les seves paraules són «desafortunades». Fina, ella!

Vegeu algunes de les joies de la «desafortunada»: «Los indepes que se ofenden porque con la palabra "catalufo" y lo llaman racista... Se nota que son blancos que no saben de qué hablan». En un altre ens qualifica de «tarats». «Indepes yéndose a chivar a ICV-EUiA de que digo "catalufos". Luego no quieren que les tratemos como a criaturas con pataleta». «Y otra cosa. Sí, catalufo es un término despectivo. La derecha me cae mal, más que nada porque nos jode la vida, y uso toda la artillería»... Ja es veu que ERC o la CUP, segons aquesta il·luminada són de dretes! I una de les darreres perles: «El nacionalisme és fastigós, sobretot el del lloc on has nascut i t'han criat».