D'entrada, Gemma, costen d'entendre les raons d'alguna gent que ha reclutat la llista de Sí que és pot, de Podem, que defensa el No. Seria més correcte «Sí que es pot votar no», com ho fan sense subterfugis Unió, el PP, PSC i C's. És curiós veure com es mouen les peces en aquesta partida d'escacs, com, dia a dia, es va comprovant quins interessos defensa cadascú. La vostra llista, marca blanca de Pablo Iglesias, vol canviar la constitució amb el PP i el PSOE. Resulta que aquests dos partits junt amb la gent del No canviareu Espanya i després, fent força amb Syriza de Grècia, transformareu l'Europa liberal, tombareu la Troika i la Merkel. Vet aquí la vostra raó. Mentrestant, mentre pacteu amb la dreta espanyola per «reformar» lleis, a Catalunya ens haurem d'esperar sense poder ser subjecte polític. Que Catalunya tingui un estat propi i força per negociar amb Europa és una nosa, és millor que Catalunya continuï essent tutelada per Espanya -som poca cosa i no ho sabríem fer amb la Merkel, RajoyPedro Sánchez, sí-, nosaltres ens hem de distreure amb les quatre engrunes que ens llançareu. I de la llengua?, no hi ha notícies que Podem s'hagi interessat mai pel català -el Lapao-, el català és una minúcia comparat amb el gran objectiu de Podem: canviar Europa.

La vostra llista és un salvavides que us ha llançat Pablo Iglesias per salvar Iniciativa per Catalunya Verds del naufragi -on són els Verds? Encara en queden? Un regal, l'aire que li nega a Esquerra Unida; espera que li supliquin misericòrdia. És progre però també venjatiu el líder. Fa regals i alava al rei mentre es revenja contra antics companys. Des de la coberta de Podem, el vostre Il·luminati contempla satisfet com els nàufrags d'Esquerra Unida boquegen i intenten surar.

Allò que és clar és que els del No formeu un conglomerat transversal, coincidiu amb SCC, PxC, FE, PP, Unió, C's i PSC. Teniu el mateix objectiu: que no guanyi el Sí. Us estimeu més quedar-vos com estem, en la monarquia borbònica, que no pas lluitar per una república catalana. Mentre Catalunya continua la seva revolució republicana vosaltres ni la teniu present, la república, primer cal complir amb la dita de Calvo Sotelo «antes roja que rota», així, us convertiu en un excel·lent cavall de Troia. Cadascú cerca la felicitat en llocs diferents, vosaltres, amb Pablo Iglesias, que és qui promet això de la Catalunya Social.

Dius que mai no t'has pronunciat sobre la independència, ho acabes de fer anant amb el No. Oblideu que no tothom és Ada Colau. Què ha passat amb Oliveres i Forcades? Per altra banda, què en penses de la vaga de trens durant la diada? Quins sindicats la proclamen i qui mana els sindicats? Dius que vols combatre les desigualtats i t'oblides de la primera i essencial: la de Catalunya respecte dels estats europeus. Només un estat amb poder pot lluitar en contra de les desigualtats dels seus ciutadans. Ara bé, suposo que per a tu és més important primer canviar el món sencer i després, si hi ha temps, ocupar-te de l'autonomia catalana. En fi, Gemma, de fora vingueren i la llum us portaren.