Després d'uns soferts anys en molts sectors productius, l'economia gironina ha enfilat el camí d'una recuperació que sembla tenir una base sòlida. Tres dades conegudes en els últims dies ho avalen: 1. L'any passat va créixer la recaptació d'impostos; 2. Les exportacions han batut un rècord històric durant el primer semestre de 2015; 3. El nombre de pernoctacions hoteleres va augmentar el mes de juliol.

Els impostos, a banda del frau i l'economia submergida, són un termòmetre de l'activitat econòmica. Després de sis anys consecutius de caigudes, o sigui, tot el llarg periode de la crisi, la recaptació fiscal va tornar a créixer l'any passat a les comarques gironines. I ho va fer amb un augment del 14,6% respecte a l'any 2013. Girona es va convertir en la quarta província de l'Estat que va registrar un increment més fort. Resulta especialment remarcable l'augment del 84,7% en l'impost de societats, el 7,9% de l'IVA o el 6% de l'IRPF. Igualment destacable és que els interessos de demora a l'Agència Tributària es reduïssin un 17,5%. Durant els sis anys anteriors, la recaptació fiscal havia caigut a Girona un 37%.

Les exportacions, sobretot les del sector carni, han constituït un dels principals suports de l'economia gironina durant la crisi. Tenim petites i mitjanes empreses amb productes de qualitat que han sabut cercar mercats exteriors per compensar el descens del consum intern. Per això, i malgrat que per circumstàncies polítiques s'hagi perdut la penetració realitzada a Rússia, els resultats del primer semestre han sigut excel·lents, amb unes vendes per import de 2.400 milions d'euros, una xifra que suposa un creixement del 8,5%. Un nou rècord. Tot i que Europa continua essent el principal destí dels productes gironins, cal valorar els augments en mercats menys consolidats com l'Aràbia Saudita (+34,8%), l'Argentina (+28,2%), els Emirats Arabs (+26,8%) o el Japó (+25,6%).

La tercera dada positiva és el turisme, amb un augment del 7,8% de les pernotacipons hoteleres durant el mes de juliol, gràcies al bon temps -el juliol de 2014 va ser molt plujós-, la recuperació econòmica i la crisi política en altres indrets del Mediterrani. La forta recuperació del turisme nacional, amb un increment del 23,5%, confirma que la millora de l'economia és general.

Aquestes dades avalen que la majoria d'empreses gironines han fet els deures durant la crisi econòmica. Cal confiar que les turbulències internacionals -com la crisi de la Xina i els efectes dels vaivens grecs- o altres conjuntures polítiques, fins i tot les més properes, no espatllin la feina realitzada aquests darrers anys en les empreses per sanejar els balanços, innovar i obrir-se a l'exterior. Ara només falta que l'evident recuperació econòmica tingui una efectiva traducció en la creació de llocs de treball. I no només temporals durant l'estiu, sinó amb contractes estables i ben remunerats. Aquesta assignatura encara està pendent.