avui, 5 de setembre, a la Catedral de Girona, tindrà lloc la beatificació de les Germanes Josefa Monrabal Montaner, nascuda a Gandia, Fidela Oller Angelats, de Banyoles, i Facunda Margenat Roura, de Girona, membres de l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona. La celebració de beatificació serà presidida pel cardenal Ángelo Amato, prefecte de la Congregació per a la Causa dels Sants, i a la qual assistirà també el bisbe de Girona Francesc Pardo.

El testimoni d'aquestes tres màrtirs ens és un exemple de fidelitat a la fe, ja que aquestes tres dones van donar la vida per Crist a l'inici de la guerra civil de 1936. Per això aquestes tres religioses en són proposades per l'Església com a models en el seguiment de Jesús, a causa del seu testimoniatge com a màrtirs de la fe.

Ha estat el papa Francesc qui ha reconegut la tasca heroica que aquestes tres religioses van dur a terme «amb fidelitat i coherència fins al final, i que l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona manté viva».

Josefa Monrabal va néixer a Gandia el 3 de juny de 1901, Fidela Oller ho féu a Banyoles el 1869 i Facunda Margenat, a Girona el 1876.

La Germana Josefa va rebre la palma del martiri el 29 d'agost, en el lloc conegut com la Pedrera de Gandia, al costat de la carretera que va de Gandia a Xeraco. I Juntament amb la Germana Josefa Monrabal, també va donar la vida per Crist la Germana Fidela Oller, que en aquell moment era la superiora de la comunitat de Gandia.

Les Germanes Josefa, Fidela i Facunda, pertanyien a les Religioses de Sant Josep de Girona, una congregació fundada per Maria Gay i Tibau, que es dedica a «alleujar el dolor i a sembrar la pau», lema aquest de la institució. Actualment hi ha 400 religioses de Sant Josep de Girona repartides en 54 comunitats d'Europa, Amèrica Llatina i Àfrica, que continuen amb el carisma que va deixar la fundadora, la Mare Maria Gay.

Com ha dit la Germana M. Carmen Cid, Religiosa de Sant Josep de Girona, «sempre he admirat la fidelitat i la serenor amb què les nostres germanes van afrontar el moment en què se'ls demanava l'entrega de la seua pròpia vida per no haver renunciat a la seua fe i per haver-se mostrat coherents amb el seu compromís en el seguiment del Crist, fins a patir el martiri».

Aquestes tres màrtirs de la fe seran beatificades avui, sense necessitat d'haver fet cap miracle, ja que el martiri és el màxim miracle de generositat i de santedat que l'Església reconeix.

Com ha dit el bisbe de Girona, Francesc Pardo, la beatificació d'aquestes tres religioses és una «invitació a la missió d'esdevenir testimonis de Jesucrist». També ens és un motiu per «donar raó de la nostra esperança» i per viure amb «comunió amb els germans i germanes de les Esglésies que avui sofreixen persecució i martiri per portar el nom de cristians». I encara, el testimoniatge d'aquestes tres dones ens ha d'ajudar a «valorar la missió de l'Institut de Religioses de Sant Josep de Girona», unes dones consagrades que estan al costat dels qui sofreixen.

Actualment al nostre País, les Religioses de Sant Josep de Girona tenen comunitats a Barcelona, Girona, Malgrat de Mar, Burjassot, Olot, Vilarroja, Solius i Gandia, on, per mitjà de residències, clíniques, col·legis i centres geriàtrics, continuen el carisma de la Mare Maria Gay i d'aquestes tres màrtirs de la fe.