A les seves ordres, Ministre. Es presenta el Caporal de Primera en la reserva Albert Soler, de la gloriosa arma d'Artilleria. Estic segur que ja ha comprovat en els arxius que, llevat d'alguns incidents sense importància causats més per la mala qualitat del que es bevia a la cantina que pel seu abús, tinc un impecable full de serveis, arrodonit amb un subcampionat de ping-pong en el campionat de l'acuarterament de Retamares, Madrid.

És cert que entre els tres oficials artificiers que em van instruir no se'n podia fer un de sencer perquè a qui no li faltava un ull li faltava mitja mà o un tros de peu, fruit tant de la seva destresa en la manipulació d'armament com d'alguna visita a la mortífera can?tina en hores de treball amb dinamita. No obstant això, alguna cosa vaig aprendre, així que em poso a la seva disposició per posar ordre el dia 27.

Als militars ens agraden les ordres clares, més per mandra d'haver d'interpretar-les que per por d'equivocar-nos, que això tant ens fa. Quan diu que no haurem d'actuar «si tothom compleix el seu deure» dedueixo que ens està animant a actuar en cas contrari, si hi ha una sola persona que no el compleix. No es preocupi, trobarem aquesta persona i actuarem tal com el ministre espera. Voldria saber, això sí, si una vegada començada la... ehem... actuació podrem disparar contra tothom sense distinció d'edat ni sexe o tristament només contra qui no compleixi el seu deure sigui aquest quin sigui, com arribar puntual a la feina o servir la sopa calenta? Així mateix urgeix saber si ens haurem de conformar amb disparar a les cames o podrem fer-ho a matar. Suggeriria també arrasar els camps, incendiar les cases, matar el bestiar i afusellar els primo?gè?nits de totes les famílies. Sempre, sobra dir-ho, en cas que algú no compleixi el seu deure, no fos que algú prengués militars i minis?tre per criminals. Res més, m'acomiado de vostè fins a nova ordre, no sense encoratjar-lo a continuar fent declaracions després de visitar la cantina de Retamares.