Gràcies al butlletí del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) he anat a parar al bloc de la biblioteca Joan Triadú de Vic, que en un post d'aquesta setmana, signat per Matilde Urbach, fa un recorregut per algunes biblioteques universitàries de diversos llocs del món on hi ha espais especialment dissenyats per fer-hi una becaina. L'autora ha tingut l'encert d'il·lustrar-ho amb les fotos d'aquests espais, a part de deixar-hi els enllaços que et porten directament a les fonts originals.

Ja fa setze anys, essent estudiant d'una universitat nord-americana, recordo que em va sobtar molt veure sofàs a la biblioteca i, sobretot, veure-hi persones dormint-hi. Al llarg del curs, tanmateix, em vaig adonar que era normal.

Val a dir que en el post de Matilde Urbach es posa de manifest que diverses universitats han anat molt més enllà i han condicionat espais no amb sofàs sinó amb llits, com a la Universitat de Michigan (EUA), o sales amb llum blava per relaxar-s'hi amb màrfegues i coixins gegants, com a la Universitat d'East Anglia (Regne Unit), o fins i tot una mena de butaques futuristes per dormir-hi com les de la biblioteca de la Universitat Edith Cowan d'Austràlia.

Ara, he de dir que si els sofàs de la biblioteca de la Universitat de Harvard em van sorprendre, encara em va sobtar més veure aquests mobles a les llibreries de Boston. Acostumada (resignada) com estava que et renyessin per tocar el llom d'un llibre en un prestatge d'una llibreria (potser ara ja no és així), em va meravellar que et poguessis asseure còmodament per fullejar els llibres abans de comprar-los. Ara per sort els puc fullejar per internet. Fins i tot des del llit estant.