Europa és un gran projecte, en quedarem fora?

Jesús Domingo Martínez. girona.

Davant la desraó que estem vivint aquests dies a Catalunya, també a la resta d'Espanya, però tal vegada amb menys intensitat, em sembla molt oportú de fer una reflexió sobre el que és i significa una Europa unida. També vull considerar la situació que està creant la Gran Bretanya.

La lògica bèl·lica i de blocs de segles anteriors ha desaparegut gràcies a una Europa en procés d'unificació (no dic unida encara). És innegable que «més Europa» és un bon antídot contra les exclusions, els odis fratricides i un nacionalisme identitari que renega de les pertinences múltiples que caracteritzen els europeus. Alemanya i França aposten per la unitat. No tots els països europeus i els seus governs ho fan amb la mateixa convicció i grat. I aquest és avui un desafiament. De la unitat depèn la resposta a la qüestió migratòria, independentment de les causes, però també la desigualtat creixent en una Europa rica, el risc populista, la desafecció social i política de les classes populars.

Europa és un gran projecte que exigeix altura de mires i reverdir les arrels espirituals que l'han configurat. Si Europa cedeix davant la disgregació, el cas estarà servit.

A casa nostra, si segueix el procés, restarem fora d'aquest projec?te. Penso que encara tenim temps per rectificar i continuar, no només a Espanya, sinó a Europa.

Fira Medieval amb animals a Lloret

Joan Carles Lozano Muñoz. LLORET DE MAR.

Un any més se celebra la Fira Me?dieval a Lloret. Aquest any, amb una gran novetat, i és la prohibició de les aus rapinyaires. Tot i així, es continuarà fent ús de ponis i burros com a reclam per als més petits.

La utilització d'animals en espectacles públics, on la llibertat i la dignitat de l'animal es veuen minvades simplement per diversió, ofereix una visió de la realitat distorsionada i antieducativa, en especial per als nens. Els nens haurien de ser educats en valors com el respecte, però aquest tipus d'espectacles no contribueixen a aquesta sensibilització. Al contrari, només fan que transmetre la idea que està permès divertir-se a costa del patiment d'altres éssers vius. Un model obsolet de valors que demostra la manca d'empatia pel benestar dels animals.

Substituint els ponis i burros per altres activitats, l'Ajuntament de Lloret pot demostrar la seva voluntat de continuar evolucionant i educant en valors més avançats.

Comença a ser preocupant

Quim Durall. BANYOLES.

Sí, veure com s'ha instal·lat al Parlament de Catalunya una gent de poca volada i escàs senderi massa insuficient. Sí, i veure com el Sr. Mas ens ha traït a la classe mitjana burgesa, que el vàrem votar, en barrejar-nos amb una CUP de radicals d'extrema esquerra, que només pensen a repartir, que no saben crear riquesa. Preocupa que s'hagi perdut el rumb de la classe dirigent i que la confusió imperi per sobre de tot, amb el monotema del sobiranisme excloent, ja més que superat per les històries de tots els països democràtics. Un sobiranisme retrògrad que exclou la competència dels altres: mòbil fonamental del progrés evolutiu humà i darwinià.

Comença a ser preocupant una gent, amb tan escassa consideració, que declarin la independència d'una regió amb menys del 50% dels votants i amb l'engany indignant de fer-ho en nom de la «democràcia». I prescindint dels altres vagons del tren amb els quals estem implicats. És de calaix que si la locomotora ha de canviar de rumb siguin tots els vagons que ho decideixin. Això és així, encara que sé que és pecat dir-ho en el nostre territori català.

Comença a ser preocupant que per un egoisme excloent a la lliure competència es prescindeixi de les virtuts de la col·laboració, de la participació, l'intercanvi i de l'ajuda cristiana, o no, al proïsme; virtuts que s'han eliminat amb absoluta ceguesa per no anar enlloc amb sentit transcendent.

És pensar amb molta matusseria que per arreglar una corrupció ignominiosa dels grans polítics del país (destapada només per la crisi) es pretengui arreglar el problema amb un independentisme que taca d'igual manera també als nostres dirigents locals, de la mateixa espècie dels corruptes .

S'entén que l'arranjament radiqui en la «transparència» de les nostres lleis, en l'honestedat convincent, o exigida, dels nostres dirigents i en les bones intencions i intel·ligència universal de tots els ciutadans, que som els més importants.

Hem d'acabar amb l'època dels magistratspolítics corruptus, i el seu tancament d'idees i cors egoistes a voler usufructuar, tot sol, d'una riquesa territorial local, existent, segurament, per pur atzar i no tant per mèrits propis. Estiguem, per tant, ben segurs que la collita serà, a la llarga, milers de vegades superior si col·laborem junts i ens posem a treballar, d'una fotuda vegada, en temes que de veritat ens interessen a tots per progressar i conquerir noves terres de l'Univers.