L´Empòrium:

Un gran reconeixement

a la feina ben feta

Joan Pau Andreu i l´equip de Turisme i Promoció Econòmica de l´Ajuntament de Castelló d´Empúries

Moltes felicitats! Restaurant Empòrium, de Castelló d´Empúries, felicitats Salvador i família i a tot el vostre equip, felicitats per haver obtingut aquesta estrella Michelin. Deixeu-nos compartir l´alegria i satisfacció del mèrit recompensat a la feina ben feta. Turísticament parlant heu fet més feina amb un moment que molta de la que ens agradaria poder haver fet com vosaltres, per a la promoció del municipi, i és que aquesta estrella correspon una de les estrelles de la gran oferta de productes que ofereix el nostre territori i del que no ens cansarem mai de dir que és: «la bona cuina».

Quan a la vila comtal, i per extensió a la comarca, parlem dels grans elements dels quals ens sentim més orgullosos, a més dels emblemes patrimonials, des del megalític al surrealisme, en un espai paisatgístic únic i misteriós, la vostra cuina també en forma una part essencial. De fet cada vegada són més els que ja no posen, tan sols, un monument com a motivació principal a l´hora d´escollir un destí turístic, sinó que hi afegeixen el bon menjar i beure com a motivació principal.

Heu rebut el millor regal per festejar el vostre 50è aniversari, la recompensa a la valentia dels grans emprenedors anant de la més tradicional de les cuines a la més treballada elaboració sense mai perdre les arrels, utilitzant els productes més naturals de l´entorn, creant la més mediterrània de les cuines «del vent».

Avui, des de l´altre cantó del riu de la vida, de ben segur que també s´ho senten seu els que hi varen participar directament com el gran Carles Fages de Climent, del qual com un padrí amb la seva benedicció, us havia batejat amb el nom d´Empòrium. També s´ho deu mirar amb orgull el gran Isidor Bea, el que feia els cels com el mestre Dalí o el senyor de les pedres, l´Antoni Pitxot, del qual encara avui lluïu la carta que presenta la variada simfonia dels vostres suculents plats per escollir.

Avui no és tan sols com a professionals del turisme i la promoció que us felicitem, sinó també com a seguidors i fans incondicionals de les vostres experiències, èxits i projectes, també com a testimonis directes, que mercès a la vostra generositat, ens heu deixat prendre part amb uns tastets del tarannà del vostre dia a dia. Gràcies per estar sempre implicats amb la vila, acollint els nostres convidats per esdevenir els millors dels amfitrions, i és que és a través del paladar que podem propiciar el millor dels actius a l´hora de fidelitzar els nostres visitants.

Moltes gràcies i felicitats pels èxits i per la superació amb fermesa dels moments que, de bens segur, no sempre han estat tan positius com els d´avui. Us fem arribar una abraçada de complicitat i d´orgull per aquesta pinzellada més als grans valors que ja teníem.

I l´article 50?

ÀNGELA FERRER I MATÓ. girona.

Es dóna per suposat que tots els polítics saben, i molt bé, cada punt i cada article de la famosa Constitució. Amb sorpresa vam comprovar que el president espanyol no la sap massa i va quedar com un «pobret» en una entrevista que li van fer. Suposo que si ho poguéssim comprovar ens adonaríem que la majoria dels que remenen les cireres en temes polítics estan «in albis» sobre aquestes normes que regeixen en els governs d´enguany, sigui el central i/o els autonòmics, entre ells el de Catalunya. Un exemple seria si algun d´aquests personatges que viuen de, i per, la política s´ha llegit a fons i ha aprofundit sobre «el artículo 50» de la famosa Constitución.

Diu així: «Los poderes públicos garantizarán, mediante pensiones adecuadas y periódicamente actualizadas, la suficiencia económica a los ciudadanos durante la tercera edad. Asimismo, y con independencia de las obligaciones familiares, promoverán su bienestar mediante un sistema de servicios sociales que atenderán sus problemas específicos de salud, vivenda, cultura y ocio».

Ara deixo al criteri dels lectors el «compliment» que es fa d´aquest article. Tant dir que la Constitució s´ha de respectar i que res es pot fer que no s´indiqui en aquesta, i resulta que s´estan vulnerant ni més ni ­menys els drets que es refereixen a la part de la societat més vulnerable.

Ja em direu si l´augment d´un 0,25%, quan els preus ja han passat ratlles vermelles, garanteix el benestar de gran part dels nostres jubilats, així com tots els beneplàcits que l´article anuncia pels més grans... Per què callen els que podrien incidir en el tema? Per ignorància? Per manca de voluntat? Poseu-hi les raons que us semblin adients, però el que és cert és que ens prenen el pèl uns i altres.­