«Habemus Papam»

enric carcereny beltran. LLORET DE MAR.

El Tribunal Constitucional d´Espanya, al servei de la caverna, ha dictat sentència. Com era d´esperar contra la voluntat dels pobles catalans, amb una rapidesa meteòrica i donant fe de com Espanya actua.

La Constitució de qualsevol país, per dir-ho d´una manera entenedora, és la mare de totes les lleis. És com una piràmide a on a dalt de tot hi ha aquesta llei suprema de la qual es deriven totes les altres lleis, decrets, contractes, etc. Però hi ha juristes, com Kelsen, que defensen que per sobre d´una Constitució hi ha una norma fonamental, acceptada per tothom, que diu: «Que la Constitució ha de ser obeïda per tothom». Però què passa quan un Tribunal Constitucional és parcial i no està al servei de la voluntat de tot un poble que es manifesta d´una manera clara i democràtica?

Què passa quan la caverna no obeeix les lleis del Tribunal d´Estrasburg? El jurista Kelsen admet que tota norma emana d´una altra norma i que el seu origen últim és una norma fonamental, necessària per postular la força del Dret. Kelsen va situar aquesta norma en el dret internacional, i per això defensa la primacia d´aquesta sobre els ordenaments nacionals.

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (en endavant, TEDH) s´ha pronunciat amb relació a Espanya sols el 2013, en 12 ocasions. Tretze demandes van ser incloses a tràmit, d´un total de 1.042 casos, contra Espanya, i es van dictar 12 sentències condemnatòries.

En la meva opinió, s´ha d´exigir l´esforç de tots els operadors jurídics en l´admissió de la jurisprudència del TEDH. Les sentències del TEDH no sols són declaratives, sinó també obligatòries per l´Estat espanyol. Si la caverna no obeeix el TEDH, per què Catalunya ha d´obeir?

La misèria real

del nostre país

joan enric carreras mercader. Bellcaire d´Empordà.

Fa molts dies que a les portes dels supermercats de l´Escala hi ha persones que demanen «caritat». Alguns els conec de vista atès que aquesta «feina» és la seva forma de guanyar-se la vida, i són realment joves per poder-ne fer altres. Ara i aquí no vull valorar si són realment uns «necessitats» o uns «aprofitats» perquè a un l´he vist pel carrer parlant amb el seu «mòbil intel·ligent», que vol dir que almenys pot pagar la factura del telèfon i segurament altres, però el que realment m´indigna és veure gent que demana pel carrer quan estem en un país on ens «maltracten» i ens «expolien» per tal de cobrar-nos el nostres impostos, dintre aquesta recol·lecta que ens oprimeix a tots. No hi ha una «quantitat social» perquè aquesta gent tingui les seves ajudes i no hagin de viure de genolls per poder recollir unes almoines?

Cada vegada que trobo una persona que demana o que busca en contenidors em treu de polleguera, a més que em queda cara de ximple. El que realment m´indigna és viure en un país on la misèria és el perquè del quasi el 50% de la gent, sigui per estar a l´atur, per tenir pensions ridícules o ser de la generació dels «ni-ni», mentre els bancs (que molts van ser rescatats amb diners de tots) expolien i treuen la gent de casa seva mentre van sumant uns beneficis «fora de lògica» i mentre els nostres governants també «xupen» deixant en la misèria real molts de nosaltres. És això el que realment m´indigna, necesitem un país nou el més aviat millor i ser més solidaris, no només els dies de la Marató, la recollida d´aliments, i coses per l´estil, que les trobo molt bé, però crec que els nostres impostos poden «donar» per molt més i fer que per aquestes festes no solament hi tinguem llums de colors als carrers, hi calen moltes més coses.

Gràcies, voluntaris!

Juli de Miquel. President AECC-Catalunya

contra el Càncer.

Avui, 5 de desembre, és el Dia Internacional del Voluntariat, un dia per reconèixer i donar visibilitat a l´acció desinteressada que duen a terme moltes persones i entitats d´arreu del món. A l´AECC-Catalunya contra el Càncer són 3.189 voluntaris i volun­tàries que s´han compromès amb l´enti­tat per contribuir en la lluita contra el càncer.

L´altruisme de tots ells i elles és imprescin­dible per arribar allà on, moltes vegades, els recursos públics no poden fer-ho. El ­voluntariat promou valors cívics com el respec­te, la solidaritat, la generositat o la confian­ça... i permet tenir un món més solidari i just. La tasca dels voluntaris fa possible que pu­guem continuar desenvolupant els diver­sos ­projectes de l´associació i també mantenir els serveis que l´entitat ofereix als seus usuaris.

Gràcies a tots els voluntaris que formeu part de l´AECC-Catalunya per la vostra tasca tan noble. Gràcies per dedicar el vostre temps i esforç als altres.