Potser la dita «n'hi ha per llogar-hi cadires» no ve de tan lluny com ens pensàvem, sobretot si parlem de les cadires dels polítics. En tot cas, sembla que s'han apropiat el mot, de la mateixa manera que han donat nou sentit al concepte de les «portes giratòries». Resulta que els partits «lloguen» cadires de les Diputacions als seus «servents» més fidels, per agrair-los així els «serveis prestats». Segons anuncià aquest mateix diari divendres passat amb un titular a cinc columnes, ERC li ha «llogat» una cadira d'«assessora» a la Diputació de Barcelona a l'exsocialista gironina Pia Bosch, que a més del pompis, també li escalfarà la butxaca amb la gens menyspreable xifra de 50.000€/any.

«Déjà vu»? Doncs sí, tot i que a la Diputació de Girona semblen pagar un xic menys per ocupar un càrrec d'«assessor» a canvi de «no fotre ni brot», una altre «frase feta» que la política sembla haver-se fet seva. Recorden l'«assessor» d'UDC rosinc J.A. Valderas, que fou denunciat pel mateix cap de personal de la institució gironina, perquè no havia anat a treballar ni un sol dia en tota la legislatura a pesar de cobrar puntualment cada mes? O l'exalcaldessa de Roses i ara diputada al Parlament de Catalunya Magda Casamitjana, que també s'hi va estar bona part de la passada legislatura cobrant com a «assessora» en representació del PSC, fins que els seus mateixos companys li van retirar la cadireta per «coquetejar» massa amb NEC primer i després amb MES? Sort que els seus veritables «veïns», els barcelonins, ara ja l'han col·locat a la banqueta del Parlament, cobrant més i tot!

No dubto que els entesos tenen raó quan diuen que fa falta una mena de «retribució transitòria», perquè aquells que de debò s'han esforçat per servir a la «res pública» i de sobte no són reelegits, disposin d'un temps prudencial per reintegrar-se al mercat laboral. Però en tot cas hauria d'ésser un mecanisme molt més transparent que el repartiment de càrrecs «a dit» a les Diputacions, perquè el que no pot ésser de cap de les maneres és que un personatge com ara en Valderas, que no havia estat elegit mai per a cap càrrec públic, hagi estat cobrant dels «nostres» diners per serveis que, si de debò els ha prestat, han beneficiat només al seu partit. Això que s'ho paguin ells! El que més sorprèn en aquest enrenou és que hagi estat ERC, el partit de les suposades «mans netes», el responsable d'aquesta nova demostració d'«enxufisme» polític. Per això, m'he posat en contacte amb el seu màxim representant a Roses, el jove (25 anys) Joan Plana, perquè valorés la notícia. No m'ha contestat. Com la «vella» casta, vaja, que ja ho sol fer, això de no respondre les preguntes incòmodes.