Aquest és el nom (Christmas is over) de la campanya que la Lliga Europea d'Universitats de Recerca (LERU) va llançar fa unes setmanes per demanar a les autoritats europees suport ferm a les polítiques d'accés obert a les publicacions científiques.

Que què vol dir accés obert? Doncs poder accedir a través d'internet a publicacions acadèmiques de manera immediata i sense restriccions. Com molt bé diu la Viquipèdia, l'accés obert implica que qualsevol usuari amb accés a internet, en qualsevol moment, pot accedir a un article, llegir-lo, baixar-lo, desar-lo, imprimir-lo i emprar-lo.

Avui dia les universitats europees paguen centenars de milions d'euros a les editorials de les revistes científiques. El cost de subscripció a una revista pot arribar a 40.000 € l'any i una universitat està subscrita a milers de revistes perquè els seus professors puguin llegir-les. Amb tot el moviment d'accés obert, les editorials van trobar la manera de continuar finançant-se: fer pagar a l'investigador per publicar, habitualment uns 2.000 € de mitjana per article, justificant el preu pels costos de processament de l'article.

És així com la Unió Europea preveu l'accés als resultats de la recerca acadèmica?, es pregunta la LERU. "El Nadal ha acabat", diu el seu secretari general.

Els fons per recerca haurien d'anar destinats a la recerca pròpiament i no a les editorials. L'accés obert a les publicacions és un dels pilars del nou paradigma de recerca i els nous models empresarials han de donar suport a aquesta transició. La LERU vol aconseguir que durant la presidència de la UE del proper semestre, que tocarà a Holanda el gener de 2016, es portin a terme accions contundents per l'accés obert.